Julkorv
Lagat. Att göra din egen korv är lättare än du tror.
Lagat. Att göra din egen korv är lättare än du tror.
500 g nötfärs
500 g fläskfärs
500 g kokt pressad potatis
2 msk potatismjöl
2 msk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk mald kryddpeppar
1 tsk mald kryddnejlika
1 1/2 tsk koriander
6 dl kokt kall havremjölk
1 pkt krokfjälster (5 m)
bomullssnöre
Låt fjälstren ligga i kallt vatten ca 1 timme eller mer. Koka upp mjölken och ställ den kallt.
Blanda färsen med potatisen, potatismjölet, salt och kryddor. Späd med mjölken lite i taget. Arbeta färsen väl, för hand eller i köksmaskin.
Trä upp fjälstren på korvhorn till köttkvarnen. Stoppa smeten l ö s t i fjälstren. Smeten sväller vid kokningen. Knyt om korvarna med bomullssnöre till lagom längder. Frys dem råa i plastpåsar.
Lägg korvarna i en kastrull med kallt vatten. Sjud på svag värme ca 20 minuter utan lock. Picka korven med något vasst så spricker inte skinnet.
Tips
Fryst korv läggs otinad i kallt vatten när den ska kokas.