Stopp, här kommer inga djur in!
När Lena Tikkanen och hennes barn flyttade till allergihus blev astman bättre. Att slippa både rök och pälsdjur i hemmiljön kan vara en orsak. Men trots att Sverige har miljontals allergiker finns det bara en dryg handfull allergihus. Det vill Astma- och Allergiförbundet se en ändring på.
Det är som vilket annat bostadsområde som helst i Stockholms närförorter, förutom på en punkt. Huset på Tullingebergsvägen är ett av Sveriges få allergihus.
– Jag flyttade hit när huset var nybyggt 2011, med min dåvarande man och fyra av mina fem barn. Det var en befrielse att komma till ett hus där man varken fick röka eller ha husdjur, för i vårt tidigare hus var det inte så. Där rökte grannar på balkongen och på gården och det låg fimpar överallt, säger Lena Tikkanen.
Hon bor i dag i lägenheten tillsammans med yngste sonen Anton, 17 år.
Skyltar berättar
Det är svårt att missa att huset på Tullingebergsvägen är både rök- och husdjursfritt. Redan vid porten möts besökare av hela tre skyltar som informerar om detta. Inne i trapphuset finns ytterligare en skylt och ett anslag som förklarar vad det innebär att huset är just ett allergihus, det vill säga att man inte får röka i eller omkring huset och inte ha husdjur inne i lägenheterna, i trapphuset eller i andra utrymmen i huset.
Men när vi kliver över tröskeln till Lena Tikkanens lägenhet på första våningen är det däremot inte mycket som avslöjar att hon bor i ett allergihus. Här ser det ut som i vilken vanlig lägenhet som helst med modern standard. Det är hemtrevligt med foton av barn och barnbarn på väggarna och gröna växter i fönstren.
– Jag har hört att det finns andra allergihus som även har förbud mot parfymer. Det hade förstås varit skönt att slippa starka dofter också, men det har inte varit ett stort problem för oss så jag är glad att åtminstone slippa cigarettrök och pälsdjur, säger Lena.
Hade svår förkylningsastma
När hon flyttade in i huset i Tullinge var hennes tre yngsta barn fem, nio och elva år och äldsta dottern 21 år. Äldsta sonen var 23 år och hade redan flyttat hemifrån. Alla barnen har haft svår infektionsastma under hela sin uppväxt och ibland var det riktigt tufft i förkylningstider.
– Jag har varit jätteorolig många gånger när barnen varit sjuka och astman har slagit till. Att höra hur det piper i bröstet och inte veta om de kan andas ordentligt är en enorm stress som förälder, säger Lena och minns oroliga nätter med febriga barn, medicinering och otaliga besök hos vårdcentralen och astmaläkare.
I samband med att familjen vuxit ur sin gamla lägenhet i Fittja fick Lena höra talas om fyran i allergihuset i Tullinge.
Glad över möjligheten
– Då visste jag inte ens att det fanns allergihus men blev jätteglad när vi fick möjlighet att bo här. Det är en fantastiskt bra idé att erbjuda hus där man slipper oroa sig över att möta rökning eller pälsdjur i eller runtom huset. All luft är ju allas luft och ingen har rätt att förorena den, kan man tycka.
– Jag har även släktingar som är allergiska mot pälsdjur och det känns skönt att de slipper möta hundar och katter i trapphuset när de kommer på besök.
Lägenheterna i Tullinge, som förvaltas av kommunala Botkyrkabyggen, är inte öronmärkta för personer med allergi och det krävs inga läkarintyg för att få en bostad i huset. Kön är densamma som till övriga lägenheter i beståndet och hyran är inte högre än i ett vanligt hyreshus.
– De som flyttar in här skriver på särskilda villkor i kontraktet om att inte röka och inte ha pälsdjur i och omkring huset. Det gäller förstås även för balkonger och uteplatser och reglerna gäller även för besökare till huset. Utöver det har vi inga andra särskilda krav, säger Charlotte Ekfeldt, affärsutvecklingschef på Botkyrkabyggen.
Ett undantag
Men trots att det finns miljontals människor med astma och allergi i Sverige är huset i Tullinge ett undantag. Astma- och Allergiförbundet har tidigare gjort en kartläggning av läget och det finns bara knappt tio allergihus i hela landet. Vissa av dem är enbart rök- och pälsdjursfria, som Lena Tikkanens hus, medan andra har högre krav som doftfritt, centraldammsugare och mer frekvent städning av allmänna utrymmen.
– Vi anser att det finns för få allergihus i Sverige. Efterfrågan, speciellt i storstäderna, är i dag högre än utbudet, säger Marie-Louise Luther, intressepolitiskt sakkunnig på Astma- och Allergiförbundet.
Kanske finns det en föreställning hos fastighetsägare att det inte finns ett tillräckligt stort intresse för den här typen av hus, men det stämmer inte, enligt Marie-Louise Luther.
– Vi får helt andra signaler från våra medlemmar, som ofta efterfrågar den här typen av boende. Jag tänker att det kan vara så att fastighetsägarna kanske inte har marknadsfört allergihusen mot de dem som verkligen behöver dem. Här skulle de ju kunna ta hjälp av både allergimottagningar och oss på Astma- och Allergiförbundet för att sprida ordet.
Tydligare regelverk
Från förbundets sida skulle man gärna se ett tydligare regelverk för vad ett allergihus faktiskt ska innehålla. Gärna ner på en nivå där man specificerar om det behövs anpassning av själva byggnaden, i så fall vad, och kring ordningsregler som rör rök-, djur- och doftfritt. I dag kan allergihusen omfatta olika anpassningar och de styrs ofta av efterfrågan, men det handlar alltid om flera anpassningar – inte bara rökfritt.
– När det kommer till andra funktionsnedsättningar som nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga finns det tydliga regler för hur man ska bygga bostäder, men för allergiker finns det tyvärr inte lika tydliga krav, säger Marie-Louise Luther.
Hon tillägger att för de svårast sjuka räcker det inte med rök-, djur- och doftfritt, utan där krävs det även särskild ventilation och byggmaterial som inte släpper ifrån sig ämnen som irriterar hud och luftvägar.
Vad händer då om någon bryter mot reglerna i ett allergihus och röker eller skaffar sig husdjur? Här är hyreslagen lite otydlig. Om ett hus enbart är rökfritt, men inte ett uttalat allergihus, kan det vara svårt för hyresvärden att vräka en hyresgäst som bryter mot reglerna.
Ska kunna känna sig trygg
Är det däremot ett allergihus där det står i hyresavtalet att man inte får röka och ha pälsdjur av den anledningen kan det vara enklare att säga upp hyreskontraktet. I kommentarerna till hyreslagens paragraf om att säga upp avtal i förtid står det nämligen: ”Ett exempel på åsidosättande av avtalsenlig skyldighet kan vara att hyresgästen bor i ett allergianpassat hus och sedan tar in ett husdjur.”
– Vi ser ett juridiskt problem i att det inte finns en definition av vad ett allergihus innebär. Att detta saknas gör det svårt för en fastighetsägare eller byggherre att veta vilka kriterier som behöver finnas för att människor med svår astma, allergi eller annan överkänslighet ska kunna bo i husen. Det borde tydliggöras så att de som flyttar in i huset kan känna sig trygga med att ingen kommer att röka eller ha husdjur där, säger Marie-Louise Luther.
Numera är Lena Tikkanens barn vuxna och utflugna, så när som på yngste sonen Anton, som fortfarande bor hemma och pluggar på gymnasiet. Så vaknätterna med astmasjuka barn är över för Lenas del, men hon berättar att flytten till Tullinge 2011 var en stor lättnad och att hon upplevde att barnens astma blev bättre sedan de flyttade in i allergihuset.
– Det har säkert flera orsaker, till exempel hjälpte det förmodligen till att flytta från ett äldre miljonprogramhus med allt vad det innebär av dåliga byggmaterial till ett nybyggt miljöhus. Men framför allt tror jag att den rök- och djurfria miljön här har hjälpt till.