Städprofessorns bästa tips för att städa miljövänligt
Se dammsugaren som den brummande feelgood-maskin den faktiskt är. För att städa handlar om att du, familjen och alla ska må bra. Sen är det en bonus att det blir snyggt och trivsamt också.
Det frågar jag Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Grythytte akademi, som vet det mesta som finns att veta om hur man håller koll på bakterier, kvalster, allergener och damm.
Svaret kommer direkt, och är lite oväntat:
– Att låta bli att vårstäda!
Har du precis som jag sett Marie-Louise i ”Rent hus” i TV4 och ”Sveriges Städmästare” i SVT så känner du igen hennes stil – drastisk och rakt på sak. Inget mumlande och inget tramsande. Du kan känna dig trygg. Här får du de verkliga proffstipsen för allergistädning. Även om professorn värjer sig lite grann.
– Jag är egentligen ingen städexpert, jag är ju i grunden veterinär, men djur blir såklart också allergiska, säger Marie-Louise och skrattar.
Och sedan levererar hon de supersmartaste och mest vetenskapligt underbyggda städtips jag någonsin hört.
Vad ska jag göra i stället för att vårstäda?
– Byt ut vårstädningen mot projektstädning, det kan till exempel vara fönstertvätt, spis- och ugnsrengöring eller städning av köksskåp. Något som ofta glöms bort är luftfilter och ventilationsgaller, som kan vara stora allergenspridare. Och ett projekt kan vara att gå på jakt efter ”dolda” dammgömmor, ovanpå hyllor, ovanpå armaturer.
Behöver jag städa mycket oftare om jag själv eller någon i familjen har allergi?
– Ja, se till att avlägsna damm ofta – helst varje dag. För det är i dammet som många allergener gömmer sig.
Vad är damm egentligen?
– Damm är rester av allt som finns omkring oss, från oss
själva, våra husdjur och vår
miljö. Allt släpper ifrån sig små partiklar. Kläder och möbler släpper ifrån sig fibrer, vår hudkostym släpper ifrån sig döda celler.
Å, hurra! Där kom det! Ordet hudkostym. Det älskar jag sedan jag hörde dig använda det i tv. Ursäkta, förlåt nu avbröt jag dig. Vad kan du mer lära oss om dammologin?
– Damm består alltså av textilrester från kläder och möbler, matrester, pappersrester och partiklar utifrån som pollen, sot, bakteriesporer och mögelsporer. Vi själva och våra husdjur bidrar med hudflagor, hårstrån och päls.
– Damm lockar också till sig husdammskvalster. Blir det mycket damm så kan det också locka in pälsängrar i bostaden. När de inte hittar mat i det näringsfattiga dammet vandrar de vidare och äter upp våra kläder!
– När vi rör oss i hemmet rörs alla dammpartiklarna upp. De fastnar i varandra och binds samman. Till slut har dammet bildat större ansamlingar som sitter ihop och vips har en dammråtta bildats! Dammet söker sig till lugna platser, som hörn, under sängar och stolar, där det får ligga i fred.
Huvaligen. Och vad ska man göra åt det?
– Motmedlet är gammalt och beprövat. Dammsug ofta och ordentligt. Våttorka gärna för att få bort dammhinnan som gärna biter sig kvar. Det handlar inte bara om att hålla snyggt hemma, utan även om din egen, din familjs och husdjurerns hälsa.
– Dammsug inte bara golven utan också alla textilier, allt från gardiner och draperier till stoppade möbler.
Är det dammsugaren (och dammsugarfiltren) som är det viktiga som man ska investera i?
– Ja, investera i en dammsugare med stark sugkapacitet. Se till att den har partikeltätt filter, så att det du sugit upp inte blåser ut igen. Och kom ihåg att byta filter. Dammsug aldrig med överfull påse, för då minskar sugförmågan och påsinnehåll kan till och med virvla ut.
Finns det andra hjälpmedel, metoder, rengöringsmedel som är speciellt bra när någon har allergi?
– Undvik starka kemikalier och parfymerade preparat. Med miljövänliga rengöringsmedel som såpa, miljövänligt oparfymerat diskmedel, ättika och bikarbonat kommer man långt. (Se ruta med Marie-Louises miljövänliga städtips längst ner!)
Är det något vi ofta glömmer bort när vi städar men som man bör vara extra noggrann med?
– Dammtorka uppifrån och ned, eftersom damm dras mot jordens medelpunkt, det vill säga ramlar ner. Och rengöring av avlopp och golvbrunnar faller av någon anledning lätt i glömska! säger Marie-Louise Danielsson- Tham, lite lagom ironiskt.
Om du har…
… pälsdjursallergi: Dammsug, dammsug, dammsug
- Pälsdjursallergi innebär att immunförsvaret reagerar på djurens proteiner som finns i till exempel djurhår från djurens päls, hudceller, urin, talgkörtlar och saliv, så det är extra viktigt att dammsuga ofta.
- Tvätta allt som går att tvätta i minst 60 grader.
… kvalsterallergi: Låt bli att bädda
- Husdammskvalster är små, för blotta ögat osynliga spindeldjur, som ursprungligen kommer utifrån. Kvalster trivs vid 20–25 grader och i en luftfuktighet på 60–80 procent. I och med att vi energisparar och tätar våra bostäder blir inomhusmiljön idealisk för kvalster.
- Eftersom vi svettas ungefär en deciliter varje natt när vi sover blir sängen en utmärkt bostad och förökningsplats för kvalster. I sängen lever de på gamla hudepitelceller och hår. Genom att vika upp sängkläderna och vädra rejält varje morgon förstör vi den gosiga sängmiljön för kvalstren. Låter vi sedan sängen stå ”uppvikt” under dagen, det vill säga låter bli att bädda på morgonen, blir det ännu otrivsammare.
- En vuxen kvalsterhona lägger 50–100 ägg under sin livstid och lever cirka en månad. Varje kvalster avger cirka 20 avföringspaket per dygn. Det är kvalstrens avföring, eller rättare sagt proteiner i den, som ger upphov till allergier hos människa och djur.
- Om man har svåra besvär, prova kvalstertäta madrass- och kuddöverdrag. Tvätta alla textilier i minst 60 grader.
- Undvik heltäckningsmattor, eftersom de älskas av kvalster.
… pollenallergi: Vädra när det regnat
- Undvik att vädra när halterna av frömjöl i luften är som högst under dagtid. Vädra efter regn, då har regnet rensat luften från pollen, och nattetid, då pollenhalten är lägre. Det finns också speciella pollennät att sätta för det öppna fönstret.
- Och än en gång: dammsug allt och avsluta med att våttorka golven.
- Undvik att torka tvätt utomhus under pollensäsongen.
… allergi med astma: Säg åt dammet att dunsta!
- Det börjar bli tjatigt! Men det är samma råd som jag gett gång på gång. Bort med allt damm och textilier som samlar damm.
Bästa hacksen för miljövänlig städning från Marie-Louise Danielsson-Tham, professor, Restaurang- och hotellhögskolan, Grythyttan:
Använd handskar!
Ättika (24 % hushållsättika) används i många av tipsen. Ättika kan fräta på hud, så använd alltid handskar och akta ögonen för stänk. Tänk också på att ättika och allt annat som är surt fräter på marmor och kalksten!
Bubbla fram en snygg spis
Strö bakpulver på de smutsiga partierna runt plattorna på spisen. Häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. Torka av (använd handskar) när det slutat bubbla och skölj med vatten.
Släpp in vårsolen
Bästa fönstertvättmedlet – blanda fem liter ljummet vatten med en halv deciliter ättika (24-procentig) och en skvätt diskmedel. Använd gärna en mikrofibertrasa.
Tricket för vägg- och skåpluckor
Blanda flytande såpa och vatten i en sprayflaska. Spraya och torka nerifrån och upp för att undvika rinnmärken.
Total makeover för kylskåpet
Stäng av strömmen och plocka ut allt som finns i kylskåpet. Placera ömtåliga livsmedel i kylväskor eller utomhus om det är vinter. Tvätta ur kylskåpet med ljummet vatten och diskmedel. Glöm inte avfrostningshålet som i värsta fall är igentäppt. Rensa det i så fall med hjälp av en bomullspinne, piprensare eller dylikt. Om du har mögelproblem eller problem med dålig lukt, torka efter med 3-procentig ättiksyralösning (1/2 dl 24 % ättiksyra + 3,5 dl vatten). Slå på strömmen och plocka in maten när kylskåpet blivit kallt. Vid dålig lukt hjälper det att sätta in en halv citron med snittytan uppåt.
Bakad såpa ger underbar ugn
Blanda 2 delar flytande såpa och 1 del vatten i en sprayflaska. Spraya alla ytor inuti ugnen. Stäng ugnsluckan. Sätt ugnen på 100–150 grader och låt såplösningen verka i 15 minuter. När ugnen svalnat, torka rent med vatten och trasa.
Supersprejen för badrummet
Ett smutsigt badrum rengör du bäst och miljövänligast med en blandning av fyra delar vatten, två delar flytande såpa och saften från en citron. Blandas och hälls i sprayflaska. På väggar – torka nerifrån och upp för att undvika rinnmärken.
Kaffe eller te, någon?
För att avkalka kaffebryggaren häll 1 dl ättika och 6 dl vatten i kaffebryggaren. Kör igenom hälften av blandningen och stäng sedan av bryggaren i 10 minuter. Starta igen och kör igenom resten av blandningen. Skölj med vatten 3–4 gånger för att få bort ättiklukten. Fun-gerar även för vattenkokare.
Tuff kärlek mot beläggning
Har det bildats avlagringar runt kranarna i handfatet eller på botten av badkaret så häll på ättika och låt verka i 15 minuter. Skrubba bort med en avlagd tandborste eller ”skrubbsvamp” avsedd för badrum. Om ättikan inte vill stanna kvar, dränk in bomull med ättika eller gör en pasta av ättika och potatismjöl och kladda dit den.
Och ett bonustips när det våras ännu mer!
Staket och väggar som ligger i skuggan brukar så småningom ”grönska”. Det är olika alger som växer på ytan. De är lätta att tvätta bort med en blandning av citronsyra och vatten. Citronsyra finns som pulver i mataffärerna. Blanda 5–8 msk citronsyra med 15 l ljummet vatten. Dränk in de gröna partierna och låt verka ett par minuter. Skura sedan med en rotborste eller piassavakvast och staketet blir som nytt.
Från dammsugare till handskar.
Här hittar du alla städprodukter som Astma- och Allergiförbundet godkänt.