Tänk på det här när du väljer luftrenare

Det finns luftrenare i alla storlekar och prisklasser på marknaden och som konsument är det inte lätt att veta vad man ska titta efter. Det är heller inte säkert att personalen i butiken förstår vad de olika tekniska specifikationerna innebär.



Lars Kyrklund har sedan nittiotalet arbetat för Astma- och Allergiförbundets granskningsråd med bland annat rekommendationer kring luftrenare.
– Luftrenare fungerar väldigt bra, men det finns några grundregler man behöver tänka på, säger Lars Kyrklund. Det går inte att bara gå in i en butik, köpa en luftrenare, öppna paketet, starta den och tro att man automatiskt får den avsedda nyttan. Därför har vi skapat kriterier för att guida folk med astma och allergier så att de kan göra bättre underbyggda köp.


Mycket att tänka på

Första fällan man går i som konsument är, enligt Lars Kyrklund, att man läser leverantörernas egen produktinformation om hur mycket renare luft man får, och på hur stor yta.
– Då tänker man ”det kommer räcka hur bra som helst!”. Det man kanske inte tänker på är vilken ljudnivå man kan acceptera, och att resultatet också beror på var du är i huset i förhållande till luftrenaren. 
Luftrenaren ska placeras där du utsätts för problemet och där du vistas mest. Som privatperson är det ofta i sovrummet. Om du bara har en luftrenare kan det därför vara bra att ställa den där, så att kroppen får vila i renare luft när du sover. Fönstren bör hållas stängda.
Det är också viktigt att fundera över vilket läge du har luftrenaren på, och det är därför de luftrenare som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet kontrollerats gällande hur mycket luft de renar i förhållande till ljudnivån. Man ska inte behöva ha renaren på en lägre effekt för att maskinen väsnas.
– Man ska lägga sig på en ljudnivå man kan acceptera, och sedan alltid ha den på i det läget. Ha den på så mycket som möjligt, och stäng inte av den för att du inte är hemma, du vill ju hålla undan allergenet så du slipper få det i sängkläder och annat.

Samverka med innemiljön. När det gäller autolägena som finns på luftrenarna bör man fundera över vad de innebär.
– En del autolägen fungerar ganska bra, andra mindre bra. Autoläget innebär att en leverantör talar om för dig att det är rent i ditt rum, säger Lars Kyrklund. Är du allergiker ska du självklart ha det så rent du bara kan, och det spelar ingen roll om luftrenaren tycker det är rent, för du vill ju ta bort så mycket allergen som möjligt.

Blir det mindre damm i rummet av en luftrenare?
– Ja, det blir lite mindre damm i rummet, men det är inte därför man ska köpa en renare. Man får ha väldigt höga flöden för att tycka att det blir mindre dammigt.
– Det gäller att luftrenaren samverkar med miljön i rummet. Du ska absolut inte ställa den vid en ventilations frånluft, du ska hellre ha den så nära tilluften som möjligt.
– Luftrenaren ska helst stå fritt, så att den kan få ut den rena luften i rummet. Står den till exempel bakom, eller vid sidan av, en soffa kanske inte luftströmmarna kastas tillräckligt långt ut i rummet så att den kan skapa den cirkulation du vill ha.

Hjälper en luftrenare om man är allergisk?
– En luftrenare gör alltid nytta. Men vi kan inte veta vilken nytta den gör för den specifika individen, eftersom det beror på hur känslig du är, säger Lars Kyrklund.
Är du pollenallergiker, så känslig att du inte klarar av att det är ett enda pollen i ditt rum, och luftrenaren tar bort åttio procent, då kommer du få i dig lika mycket pollen på fem andetag som du annars skulle ha fått i dig på ett andetag. Alltså borde det göra skillnad för de flesta, konstaterar Lars Kyrklund.
– Jag är själv pollen- och pälsdjursallergiker och har en luftrenare i varje rum, och jag tar inga mediciner så länge jag är hemma, säger Lars Kyrklund. Ger jag mig ut hemifrån tar det en bra stund innan jag reagerar. Är jag däremot på kontoret, där jag inte har luftrening, känner jag av pollen fort när jag går ut. 

Är dyrare luftrenare bättre än billiga?
– Det är nästan alltid så att du får vad du betalar för. Men man inte ska gå på vad säljarna säger i de vanliga butikerna. Butikerna har generellt ingen koll alls på luftrenare, det är därför vi finns, för att göra det enkelt för konsumenten. Väljer du en som har rekommenderats av Astma- och Allergiförbundet behöver du inte titta på något annat, för alla tester är redan gjorda. De flesta seriösa företag är granskade av förbundet.

Storleken har betydelse

–Har du ett sovrum på 15 kvadratmeter köp en för 15 kvadratmeter – inte för 10. Köp hellre en som klarar mer.
– Sedan är det många som köper en luftrengörare och ställer den på kontoret, men kontor har ungefär fyra gånger så hög luftomsättning som ett bostadsrum. Klarar den 10 kvadratmeter sovrum klarar den 2,5 kvadratmeter kontor. Då får man plötsligt titta på något som klarar 40–50 kvadratmeter.

Hur fungerar en ozonmaskin eller luftrenare med ozon?
– Ozon kan vara fantastiskt bra för att göra åtgärder i hus – men absolut inte när du själv är i rummet. Det tar bort mängder av lukter och problem, för det oxiderar ämnen, men du får aldrig vara i närheten när du använder en ozonmaskin, då det är skadligt för lungorna. Ozon ska vara en punktinsats – och då går det lika bra att hyra maskinen!

Vem har nytta av en luftrenare?
– Egentligen har alla det eftersom du andas renare luft, men det är bara vi som vet att vi utsätts för något vi inte tål som garanterat har nytta av det. Bor du i storstad har du nytta av det oavsett om du är allergiker eller inte, till exempel på grund av de partiklar som rivs upp av bildäck, och ju längre ner du bor i huset desto större nytta har du av luftrenaren.

Finns det nackdelar med luftrenare?
– Det skulle möjligtvis vara om man köper en som inte gör jobbet. Det kostar också pengar att byta filter.

Lars Kyrklunds råd vid köp av luftrenare

  • Luftrenaren ska ha så hög luftreningseffekt, CADR, som möjligt, på så låg ljudnivå som möjligt. När du går in i en affär står det bara 300 kubikmeter, men då kan det vara så att effekten är mycket lägre när den är på en ljudnivå du kan acceptera.
  • Se efter är hur mycket energi den förbrukar. Den ska dra väldigt lite. Många bra luftrenare drar inte mer än en led-lampa.
  • Kolla vad det kostar att byta filter. Är det för dyrt kanske du inte byter i rätt tid, och då är renaren inte lika effektiv. Det är en tråkig utgift, men man får se det som att byta dammsugarpåsar. Utan dem blir det smutsigt hemma.

Se alla luftrenare som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet på förbundets webbsida. De bär Svalanloggan eller den nya märkningen Asthma Allergy Nordic.

Text Susannah Elers Foto Illustration Helena Halvarsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php