Renovera och möblera med rätt material
Här får du hjälp att välja de bästa materialen när du bygger om hemma.
Färdiglackat är bäst. Använd gärna trägolv som är färdiglackade på fabrik. Du kan även välja högtryckslaminatgolv – men inte limmade. Parkett, linoleum och plastmattor kan möjligen användas under förutsättning att de har låga emissionsvärden och inte innehåller ftalater. Klinker är också ett alternativ. Oljebehandlade trägolv rekommenderas inte, eftersom irriterande ämnen och lukt från behandlingen kan innebära hälsorisker för allergiker.
Tak
Innertaken bör vara släta för att undvika dammsamling. Välj gärna träpanel som ytbehandlats med lågemitterande klarlack. Som alternativ kan innertak av gipsplattor användas.
Väggar
Välj i första hand träpanel som ytbehandlats med lågemitterande klarlack eller gipsplattor med släta papperstapeter. Använd gärna tapetklister som du själv blandar med vatten.
Använd lågemitterande färg för målning inomhus. Observera att de målarfärger som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar inte bör hanteras av personer som själva har astma eller allergi. Rekommendationen gäller två veckor efter målning.
Kakel kan användas om du är noga med underarbetet, att arbetet görs fackmannamässigt, och att fogar görs täta och släta.
Skåpsnickerier
Välj skåpinredning som går ända upp i taket eller sätt passbit till taket. Då undviker du dammsamlande svårstädade utrymmen. Avstå från spröjsar, lister och andra utsmyckningar.
Det bästa alternativet är skåp tillverkade av massivt lövträ, förslagsvis björk eller bok. Tänk på ytbehandlingen. Fabrikslackat med lågemitterande lack är att föredra före sådant som målats på plats. Skåp som tillverkas av lågemitterande träfiberprodukter kan vara ett alternativ för dig som tål lite formaldehyd.
Låt helst snickerierna avgasas i ett uppvärmt utrymme utanför bostaden innan de tas in. Låt skåpluckorna stå öppna under byggtiden.
Möbler
Möbler kan innehålla många ämnen liknande de som finns i byggnadsmaterial. De kan ge besvär för allergiker. Det gäller exempelvis spånskivor, andra träfiberbaserade eller fanerade skivor som kan ge ifrån sig bland annat formaldehyd. Välj helst möbler tillverkade av massivt trä, helst lövträ som bok och björk.
Stoppade möbler samlar damm som kan innehålla allergen och irriterande ämnen. Om du reagerar på damm bör du tänka särskilt på detta. Om du väljer stoppade möbler, köp sådana med avtagbar klädsel som tål vattentvätt i minst 60 grader.
Textilier
Nya textilier ger som regel ifrån sig skadliga ämnen, som kan orsaka hälsobesvär för allergiker. Luftföroreningarna kan finnas kvar i besvärande mängd i flera veckor.
Färgämnen i tyger samt behandlingar för att göra dem exempelvis styva, glansiga eller skrynkelfria, kan vara allergiframkallande. Tyger behandlas ofta med hartser som kan innehålla formaldehyd. Formaldehyd är vattenlösligt och försvinner i regel efter att tyget tvättats några gånger.
I vissa fall kan naturmaterial som ull, linne, jute och fröskalsbomull, tagel, dun och fjäder ge allergiska besvär.
Bomullstyger framställda av obesprutad råvara rekommenderas. Undvik starkt färgade tyger.
Mer info
Nya Klokboken – Handboken för dig som bygger, förvaltar och bor, utgiven av Astma- och Allergiförbundet.
Bra materialval hittar du i listan över Astma- och Allergiförbundets Svalanmärkta produkter på hemsidan www.astmaoallergiforbundet.se och mer information på samma webbsida under Information/inomhusmiljö/bostaden.