Städa snällt

Många får kontakteksem ett par dagar efter att de städat hemmet. Det kan vara svårt att veta om det beror på ämnen i rengöringsmedlet eller om det är själva vattnet som är boven. Att skippa alla sprayer och hålla sig till de produkter som är parfymfria kan vara lösningen. Ett annat trix är att använda mindre vatten när du städar.



Ett par dagar efter en städning av hemmet kan kontakteksem uppstå på händerna. Ibland kan det vara svårt att klura ut varför eksemet har uppstått. Enligt Mihaly Matura, överläkare vid Centrum för arbets- och miljömedicin vid Stockholms läns landsting, beror fyra av fem fall av handeksem på långvarig exponering för helt vanligt vatten i kombination med tvål eller långvarig användning av handskar. Kanske har du ett jobb som kräver en hel del handtvätt, utöver hushållsarbetet hemma som också sliter på huden.
– Kvinnor har oftare sådana yrken samtidigt som de oftare har en större belastning i hemmet, de har också handeksem oftare än män, säger Mihaly Matura.

Onödig parfym

Var femte med handeksem har dock utvecklat en kontaktallergi, till exempel mot parfymämnen, som kan finnas i vattenlösliga städprodukter. Parfymämnen är vanliga i rengöringsmedel för att det ska lukta gott efter städningen, men egentligen är de onödiga för funktionen – det blir rent ändå. Vissa parfymämnen är kända för att orsaka just kontaktallergi, som oxiderad limonen och linalool.
– De 26 vanligaste parfymämnena nämns vid namn i innehållsförteckningen på flaskan, men om det är någon av de övriga så står det bara ”parfym”, säger han.
Ibland står det ändå parfym fast det är något av de vanligaste parfymallergenerna. Det är om halten är mindre än 0,01 procent av hela innehållet.
 Samtidigt är det så att man många gånger inte har någon aning om huruvida en parfym kan orsaka allergi eller inte. Eftersom det finns helt parfymfria produkter på marknaden är dessa ett bra val i familjer med allergier.
– ”Svalanmärkningen” är en fantastisk märkning. De produkter som får Astma- och Allergiförbundets märkning innehåller inte parfymämnen och de konserveringsmedel som finns i är snällare, säger Mihaly Matura.


Regler ses över

Förutom parfymer kan också konserveringsämnen vara boven i din rengöringsprodukt. Men att helt undvika konserveringsmedel om du vill ha rent i huset kan bli tufft.
– Om rengöringsmedlet är vattenbaserat behöver det innehålla konserveringsmedel för att förhindra tillväxt av mikroorganismer, säger Johanna Löfbom, utredare vid Kemikalieinspektionen.
Det gäller i samtliga fall förutom när ph-värdet är så lågt eller högt att det inte är gynnsamt för mikroorganismers tillväxt.
Det har gått drygt tio år sedan ”Tvätt- och rengöringsmedelsförordningen” trädde i kraft, men nu ser kommissionen över den. I ett samråd har Johanna Löfbom, för Kemikalieinspektionens räkning, nyligen lämnat svar till EU-kommissionen om vilka regler man från Kemikalieinspektionens håll vill behålla kring dessa produkter.
– Förutom parfymer är tillverkarna också skyldiga att uppge på etiketten vilka konserveringsmedel som rengöringsmedlet innehåller. Och vi vill inte se någon ändring här utan att samma regler ska fortsätta att gälla framöver, säger hon.
Färre konserveringsmedel. Ulrika Flodberg är vd för IIH, en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar och marknadsför kemisk-tekniska produkter för professionell hygien och rengöring. Hon är bekymrad över att antalet konserveringsmedel tillgängliga på marknaden minskar.
– På grund av lagstiftning och krav från kunder, miljömärkningsorganisationer och andra blir det färre och färre konserveringsmedel som är tillåtna. Därför har vi ett begränsat antal ämnen som är möjliga att använda och upprepad exponering för samma ämne ökar tyvärr risken för att du ska bli sensibiliserad, säger hon.
Mihaly Matura menar att det är svårt att veta exakt varför en person blir allergisk, men håller med om att kontaktallergi hänger samman med exponering.
– Jag har förståelse för branschens svårigheter, den är mycket mer hårt reglerad jämfört med för 30 år sedan. Processen innan man får införa ett nytt konserveringsmedel är extremt lång. Branschen trodde mycket på konserveringsmedlet methylisothiazolinone (MI) när det godkändes 2005. Men nu ökar kontaktallergi mot MI lavinavartat, det är nästan som en epidemi, säger han.
Det finns nu många regler kring MI som säger att nivån måste sänkas. MI är dock inte det enda konserveringsmedlet som bevisligen kan ge allergi. I dag finns fyra vanligt förekommande konserveringsämnen som kan ge allergi, MCI/MI, MI och benzisothiazolinone. Den fjärde gruppen är så kallade formaldehydfrisättare.

Låt testa dig

Olika individer reagerar på skilda konserveringsmedel, så det är bra att göra ett lapptest för att ta reda på vad som orsakar kontakteksemet. Sedan kan man försöka undvika det ämnet, vilket kanske inte är så lätt som det låter.
– När jag tittar på rengöringsprodukter i affären ser jag sällan att konserveringsmedlet står med, trots att det är lag på det, säger Mihaly Matura.
Tony Karlsson på företaget Borago Linköping är utbildare av lokalvårdare.
– Det finns en övertro på rengöringsmedel och vi förespråkar att de ska använda så lite rengöringsmedel som möjligt. Ofta räcker en fjärdedels kryddmått av Allrent till en liter vatten, säger han.
Badrum och kök kräver ofta noggrann rengöring. Ofta behöver man avkalka både toalett och duschkabin.
– Man börjar alltid med microfiberduk lätt fuktad med vatten. Men för att få bort kalkavläggningar behöver man använda någonting surt. Undvik sprayer, eftersom de sprider sig i hela rummet. Jag väljer själv rengöringsmedel utan parfymämnen och sedan sköljer jag med vatten innan avslutar med att torka av den våta ytan med microfiberduk, så att alla kemrester försvinner, säger Tony Karlsson.

Städa torrt

Köket kan också kräva rengöringsprodukter, men det är inte nödvändigt att använda lösningsmedel ens för ugnen.
– Jag använder vanlig såpa. Husmorstipset är att smörja in ugnen med koncentrerad såpa, värma till 100 grader, torka ur mer svamp och skölja bort resterna med vatten och till sist torka torrt, säger han.
Många våttorkar sina golv med en blandning av vatten och rengöringsmedel, men det ska man aldrig göra, menar han.
– Det som händer då är att du sprider ut smutsen och när det torkar har du både smuts och rengöringsrester kvar på golvet, säger han. 
I stället förespråkar han att man torrmoppar golvet i vardagsrum och sovrum. Microfibermoppar blir statiska och suger upp damm och smuts.
– Till svårare smuts och fläckar, under till exempel matbordet i köket, kan man däremot använda parfymfria rengöringsprodukter, glöm inte att eftertorka, så att du får upp vätskan som ligger på ytan. Lämna aldrig ytan våt, säger han.


Retar luftvägarna

För personer med astma och hösnuva är det inte konserveringsämnena utan parfymdoften som kan vålla problem.
– Att folk upplever problem med astma och hösnuva av parfymdoft beror på luftvägsretning eller andra mekanismer, men det är faktiskt inte allergi. Om astman förvärras av parfymer beror det på att man till exempel har en pollen- eller pälsdjursallergi i grunden och så blir parfymen en extra irritationsfaktor, det blir som sista droppen i bägaren, säger Mihaly Matura.
Samtidigt finns en del ämnen i rengöringsbranschen som man inte alls behöver vara allergiker för att reagera mot.
– En del ämnen som används borde man inte andas in alls, säger han.

Svalanmärkta städprodukter

Allrengöring

Garant – Såklart Allrengöring
Garant – Såklart
Allrenttabletter 
Änglamark – Allrent
Toalett/badrum
Garant – Såklart WC-Rengöring
Garant – Såklart WC-Tabletter
ICA SKONA – WC-Rent parfymfri
Änglamark – WC-rent
Källa: Astma- och Allergiförbundet.
Svalanmärkningen visar att produkterna är parfymfria, fria från allergener samt fria från irriterande ämnen. Enstaka personer kan dock vara så känsliga att de ändå reagerar på produkten. Här har vi tagit bort de produkter som är sprayer.

Rengöringsmetoder

Dammsugare: Välj en dammsugare med hepafilter som inte släpper igenom allergener.
Dammvippor: Undvik, eftersom det virvlar upp damm.
Microdukar: Suger upp damm, trasan ska bara fuktas med vatten
Golvmoppar: Undvik svabbar och använd i stället moderna, platta moppar med mikrofiber.
Ångtvätt: Miljövänligt och du slipper rengöringsmedel. Du kan tvätta duschväggar, golvbrunnar i duschen, köksluckor.
Källa: Tony Karlsson, Borago

Text Maja Lundbäck Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php