Värktablett kan vara dödligt piller
Om Mikael Kokkonen får i sig en värktablett av fel sort riskerar han livet. Tre gånger har han råkat ut för allergisk chock på grund av sin överkänslighet mot acetylsalicylsyra.
– Det var väldigt läskigt eftersom jag inte visste vad som hände, jag hade aldrig varit med om något liknande, säger Mikael.
Därefter följde utredning på allergimottagningen och man kunde konstatera att det var huvudvärkstabletten som utlöst reaktionen. I Mikaels fall är det acetylsalicylsyra, ASA, som är problemet. Treo, Magnecyl, Aspirin och Bamyl är några exempel på tabletter som innehåller ASA. Eftersom personer som reagerar på ASA ofta har svårt att tåla även ibuprofen och diklofenak (Ipren och Voltaren) benämns det hela NSAID-intolerans.
Sen kom astman
Mikael Kokkonen hade tidigare inte varit allergisk mot någonting. Men sedan den första reaktionen har han haft problem med icke-allergisk astma som han behandlar än idag. I samma veva kom också problem med polyper i näsan som tagits bort upprepade gånger genom åren. Och vissa år är björkpollen besvärande, andra år inte.
Två gånger till har Mikael hamnat i allergisk chock. En gång på semester i Grekland då han köpte värktabletter på plats och som han trodde var okej för honom att ta.
– De innehöll inte acetylsalicylsyra, det måste ha varit något annat jag reagerade på tror jag. Jag fick stanna jättelänge på sjukhuset i Grekland eftersom de ville få upp syrenivån i blodet innan de skrev ut mig.
Tredje gången var ute på fält i lumpen.
– Ren dumhet från min sida. Jag visste inte vad det var jag tog. Det blev ambulans i ilfart till Visby lasarett.
Nu för tiden är Mikael mer noggrann med vad han stoppar i sig. Han fyller 40 år i dagarna och det var länge sedan han råkade ut för en allvarlig reaktion. Får han värk idag så är det paracetamol som gäller, ingenting annat. På den stundande födelsedagsresan till Spanien är asken med Alvedon given i packningen.
– Den läxan har jag lärt mig, säger han och skrattar.
Påverkar inte livet
Mikael tycker inte att det här dolda handikappet som han kallar det, påverkar hans dagliga liv. Han säger att han är lyckligt lottad som inte lider av kronisk värk som regelbundet kräver smärtlindring. När han för ett tag sedan ramlade i trappan och axeln hoppade ur led, upplyste han bara personalen om sin allergi och de gav honom morfin istället.
– Däremot funderar jag en del på vad som händer om jag i framtiden skulle behöva acetylsalicylsyra som blodförtunnande medel. Båda mina föräldrar äter det på grund av hjärt- och kärlsjukdomar.
Oron för det gör att han tar väl hand om sig. Mycket träning blir det, han cyklar fram och tillbaka till jobbet på Skatteverket varje dag. Det är 1,3 mil – en väg. Dessutom äter han inget rött kött och undviker mejeriprodukter. Och även om Alvedon går bra så är han generellt restriktiv mot läkemedel.
– Förutom astmasprayen så tar jag hostmedicin om det skulle behövas, eftersom hosta är det värsta jag vet. Men annars är jag mer för naturprodukter, tar gärna kosttillskott och liknande.
Mikael har nyligen deltagit i en studie på Lung-Allergiforskningen på Karolinska sjukhuset Huddinge under ledning av docent/överläkare Barbro Dahlén. Där testades han för en annan typ av värktablett som har smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper. Tabletten heter Celebra och är en så kallad cox-2 hämmare. Eftersom astmatiker har problem med att tåla NSAID-preparat kan det vara ett bra alternativ att låta sig testas för den. För Mikael gick det utmärkt, han reagerade inte alls.