Annons

En liten puff – med stor klimatpåverkan

Många med astma använder inhalatorer dagligen. Men få vet att vissa inhalatorer har betydligt större klimatpåverkan än andra.

– Vi måste ju jobba med att försöka motverka klimatpåverkan på alla sätt vi kan. Jag har varit med och uppmärksammat ett problem. Det gäller de potenta drivgaserna i inhalatorer, gasens påverkan på miljön är ungefär tusen gånger kraftigare än koldioxid, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Så även om det är en liten mängd så är det av rätt stor betydelse. För en person med astma så ger det ett koldioxidavtryck på ungefär mot ett halvt ton koldioxid per år.

Ska man jämföra med något så är det skillnaden mellan att vara vegetarian eller äta kött, eller en flygresa till Mallorca.

Sprejerna ökar

– I Sverige har vi mest använt pulverinhalatorer men sprejerna har ökat de senaste åren från runt 10 till 30 procent.

Det finns de som behöver gasdrivna inhalatorer, till exempel mycket små barn och svårt sjuka äldre människor. Eller vid ett astmaanfall när man inte har samma kraft att andas in. Men för de allra flesta andra så är det likvärdigt att använda sig av pulver och sprej.

– Många tycker att det spelar väl ingen roll, det är ju bara en liten puff liksom, men det påverkar miljön. Det kommer att införas en märkning av inhalatorerna. Och då kan du diskutera med din läkare vilken som är den bästa behandlingen för dig och miljön.

Kommer det att komma någon mer miljövänlig gas?
– Ja, man håller på och försöker utveckla det. För det är klart att läkemedelsföretagen också har sett att det här inte är bra. Så nu testar de sig fram med två nya drivgaser. Har vi tur så kan vi ha dem här om några år, säger professor Christer Janson.

Men än så länge är pulverinhalatorerna mycket bättre från klimatsynpunkt.

 

Så påverkar läkemedel miljön

Fas 1: Tillverkning

Risken finns att läkemedel kan komma ut i naturen i samband med tillverkning. Därför är det viktigt att de tillverkande bolagen ställer krav på sina underleverantörer.

Fas 2: Användning

När vi äter mediciner kissar vi ut delar av läkemedlet. Ibland går det inte att få bort alla läkemedelsrester utan de passerar avloppsverken.

Fas 3: Redo att kastas

De flesta svenskar är väldigt duktiga och lämnar tillbaka icke använda läkemedel till apoteken. Det blir totalt 1 400 ton per år. Om läkemedel av misstag hamnar i soporna är det inte bra, ämnen kan läcka ut eller medicinerna riskerar att komma i fel händer. Det viktiga är att du ABSOLUT INTE spolar ner läkemedel i toaletten.

 

Så här gör du för att ta hand om uttjänta mediciner:

  • Ta ur medicinen ur kartong eller burk innan du lägger den i återvinningspåse till apoteket. Kartong och burk lägger du i vanliga återvinningen (ta bara bort etiketten med ditt namn). Men du behöver inte sitta och trycka ut tabletter som är förpackade i kartor, någon måtta får det vara.
  • Gå till apoteket och lämna in påsen.
  • Klappa dig själv på axeln – det var duktigt gjort.

Det här händer med medicinerna du lämnar in:

  • Din påse försluts på apoteket och får en ID-märkning så den är spårbar och kan följas hela vägen till förbränning tills den är förstörd.
  • Den samlas upp från apoteket och körs till särskilda förbränningsanläggningar.
  • Medicinerna förbränns i extra hög temperatur.

Text Maggan Hägglund Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php