Så vet du om astmamedicinen är slut
Hur vet man när inhalatorn är slut? Det är en fråga som många ställer sig som använder astmamedicin regelbundet eller vid behov. Allergia frågade astmasjuksköterskan Tegist Tadios Kifele om råd.
Skriv upp varje dos
En del inhalatorer har ett inbyggt räkneverk som talar om hur många doser man har använt. När det börjar lysa rött är det dags att hämta ut ny inhalator eller be om förnyat recept. Svårare är det med de som inte har räkneverk. Hur ska man då veta när den är slut?
– Jag rekommenderar alltid mina patienter att ha en dagbok där man skriver upp varje dos som tas, säger Tegist Tadios Kifele, astma- och allergisjuksköterska på Liljeholmens vårdcentral i Stockholm.
Ett annat tips är att direkt på förpackningen dra ett streck för varje dos man förbrukar, något Tegist Tadios Kifele själv brukar göra när en patient får behandling på mottagningen, till exempel inför ett spirometritest.
– I Ventoline är det 200 doser och en vuxen person ska ha åtta doser inför ett lungfunktionstest. När det finns 25 streck på förpackningen vet jag att medicinen är slut. Att skriva upp är det säkraste sättet, tycker jag.
Spraya i luften
I astma- och allergigrupper på nätet tipsas ofta om att lägga inhalatorn i en skål med vatten för att se om den tippar åt något håll, vilket då anses vara en indikation på hur mycket medicin som finns kvar. Det avråds dock från sjukvården då många inhalatorer är känsliga för fukt.
Går det att höra på ljudet om det finns läkemedel kvar i behållaren?
– Nej, det kan vara missvisande. De inhalatorer som har drivgas (aerosol) fortsätter att låta även när medicinen är slut. Och pulverinhalatorerna, när man skakar dem, skramlar de lite men det som låter är inte medicinen i sig utan en substans som är tillsatt för att hålla innehållet torrt.
Ett annat tips, om man har en spray, är att spraya i luften för att se om det kommer ut ett litet ”moln”. Det är också viktigt att hålla koll på utgångsdatum och hållbarhet efter att man öppnat inhalatorn, och att noggrant läsa bipacksedeln. Många av astmainhalatorerna finns med på medicininstruktioner.se där det finns filmer som beskriver hur de ska användas.