Ny forskning ska titta på allergiriskerna med vitt snus
Det vita snuset lockar med smaker som mint, lakrits och jordgubb. Men visste du att de populära smakerna i snuset misstänks leda till livslånga allergier? Nu får hudforskaren Cecilia Svedman forskningspengar från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond för att granska allergiriskerna.
Det är själva smakämnena som tillsätts i snuset som tros orsaka allergier. Anledningen är att slemhinnan i munnen ständigt utsätts för ämnena när du snusar.
– Det handlar om allergier som orsakar irritation, smärta och rodnad. De här förändringarna i slemhinnan kan dessutom vara svåra att bli av med, eftersom smakämnena även finns i andra produkter du använder. Till exempel det mintsmakande ämnet karvon, som finns i allt från tandkräm till godis och tuggummi, säger Cecilia Svedman.
Okänt problem
Hon är professor vid Lunds universitet och forskar om hudallergier. Dessutom arbetar hon som hudläkare och har träffat flera snusande patienter med allergiska besvär i munnen. Nu ska hon och hennes forskarkollegor undersöka allergiriskerna med det vita snuset och även e-cigaretter, eller vejpning som det också kallas. Det kan de göra tack vare forskningspengar från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond.
– Vi är jätteglada för det här stödet, så att vi kan undersöka vilka produkter som innebär störst risker. Det finns många negativa hälsoeffekter med att snusa. Men jag tror att det är ganska okänt för många snusare att de även riskerar att få livslånga allergier.
Får dela på nio miljoner
15 forskare får ta emot forskningsanslag från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond. De andra forskarna som får pengar ska bland annat undersöka hur hjärnan påverkas av pollenallergi, om det går att behandla flera olika matallergier samtidigt hos små barn och hur personer med svår astma kan få en så effektiv och skräddarsydd behandling som möjligt.