Annons

Klimatförändringarna kan ge pollenbesvär året om

Pollensäsongen börjar
tidigare och slutar senare. Det som pekas ut som ett högst troligt scenario
i rapporterna är att pollensäsongerna blir längre. I sämsta fall kan pollenallergi övergå till helårsbesvär.

Antalet pollenallergiker i Sverige har ökat kraftigt sedan 1990-talet, och klimatförändringarna anses vara en av orsakerna. Pollensäsongerna har blivit längre och de totala halterna av pollen i luften högre. Blir det ännu varmare innebär det troligen att antalet pollenallergener ökar ännu mer – och likaså kan kvalsterallergi bli vanligare i norra Sverige än vad det är i dag.

– Ytterligare värme öppnar också för andra pollen än vad vi har nu, till exempel från malörtsambrosia som vi ser sprider sig uppåt i Europa redan nu. Om vintrarna blir varmare kommer nog kvalster i madrasser också att öka norrut i Sverige, en del av landet där de inte trivs så bra i dag, säger Christer Janson, professor inom lung-, allergi- och sömnforskning vid Uppsala universitet.

Förlänger pollensäsongen

Just malörtsambrosia finns redan i Skåne och har spridit sig uppåt från bland annat Balkan och solrosodlingar i Ukraina. Det här ogräset påminner om gråbo men har pollen som är bland de mest aggressiva när det gäller att framkalla allergi. Enligt europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) ger malörtsambrosia hösnuva, ögonirritation och även astma. Malörtsambrosia kan ibland blomma även under september och oktober och är alltså ett av de pollen som tillsammans med al och hassel förlänger eländet med långa allergisäsonger.

– Klimatförändringarna gör att pollensäsongen börjar tidigare och slutar senare. Ibland kan importerade arter av al blomma under julen och vår egen al och hassel kan blomma före februari om det är en mild vinter, säger Nestor Gonzàlez Roldàn, immunolog och ansvarig för pollenlaboratoriet på Göteborgs universitet.

Pollenlaboratoriet lämnar rapporter om pollenhalten i luften under säsongen och snart ska AI, artificiell intelligens, börja användas för att kartlägga hela landet.

Mäter allergener

Nestor Gonzàlez Roldàn vill också att laboratoriet inte bara mäter pollenhalten i luften framöver, utan också nivåerna av allergener.

– Det vi vet i dag är att det är allergener (proteiner) och även lipider (fetter) i pollen som framkallar allergiska besvär. Pollen kan innehålla olika mängder av allergener. Lipiderna kan i sin tur vara mer eller mindre aggressiva beroende på till exempel temperatur. Därför är det viktigt att även mäta nivåerna av allergener i luften, säger han.

Pollenvaccin en tröst

En tröst i sammanhanget kan vara att det nu finns betydligt fler receptfria allergimediciner utan stora biverkningar – och fler lär komma. Dessutom är immunterapin, AIT, numera möjlig att göra med tabletter i stället för sprutor och är därmed inte så jobbig för dem med svår pollenallergi.

– Visst är det bra att det finns effektiva mediciner, men samtidigt hoppas man ju att många inte ska behöva ta så många läkemedel i framtiden. Det går att förbättra miljön för pollenallergiker om man har det i bakhuvudet vid kommunal stadsplanering, säger Mikaela Odemyr. ’

Visste 
du att…

Hälsokonsekvenser av pollen inte bara är allergi och astma utan också ögoninfektioner, ökad känslighet för virusinfektioner, luftvägssjukdomar och försämring av hjärt-kärlsjukdomar. Det skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten Klimatförändringens påverkan på folkhälsa.

Källa: Klimatförändringens påverkan på folkhälsa

Text Linda Newnham Foto Shutterstock