Klåda har egen signalväg
Klåda och smärta är olika typer av upplevelser som styrs av olika typer av nervceller. Det visar ny forskning, där möss gjorts okänsliga för klåda utan att deras smärtsystem påverkats.
Via olika banor
Det är forskare vid Washington University School of Medicine som har testat ett nervgift för att slå ut särskilda nerver i ryggraden hos möss, som man misstänkte hade med klåda att göra. Mössen som fick giftet kliade sig betydligt mindre än de möss som inte fått giftet, men de var fortfarande lika känsliga för smärta som de andra mössen. Och med detta som grund menar forskarna att klåda och smärta alltså signaleras till hjärnan via olika banor.
– Jag tycker det är spännande, för att man ser att sinnessystemet är rikare än man trodde från början. Vi börjar upptäcka fler olika nervbanor. När det tidigare var smärta och beröring som det handlade om, så börjar man se att det finns banor för till exempel klåda eller för behaglig beröring, som jag håller på med, säger Line Löken, som forskar i neurofysiologi vid Sahlgrenska Akademin.
Förhoppningsvis kan upptäckten leda till nya behandlingar, som till exempel för att lindra klåda vid sjukdomar som eksem eller psoriasis.
– Ja, det tror jag absolut att den här studien kommer att leda fram till. När vi ökar förståelsen för hur de här nerverna fungerar, så kan vi i förlängningen lindra klåda hos patienter, säger Line Löken.