Kan jag blir allergisk som vuxen?

Visste du att allergier både kan växa bort och dyka upp i vuxen ålder? Vanligast är att mat­allergierna försvinner och att allergi mot till exempel pollen och getingar poppar upp. Här svarar överläkaren och allergiexperten Lars Ahlbeck på 7 frågor om hur allergier kan komma och gå.

Kan en allergi växa bort?
– Ja, födoämnesallergier som ägg och mjölk har oftast vuxit bort när man kommer upp i skolåldern. Egentligen växer de inte bort utan man har snarare utvecklat en tolerans mot dem. Även luftburna allergier som pälsdjursallergi och pollen kan försvinna när man blir äldre. Vi vet inte de exakta mekanismerna bakom detta, men det pågår mycket forskning just nu. En teori är att det handlar om samma mekanismer som man uppnår vid till exempel immunterapi, det vill säga att kroppen genom att bli utsatt för allergenet under en längre period blir desensibiliserad (känsligheten minskar) och att allergin då går tillbaka. Den äldre människans immunförsvar är oftast inte så aggressivt.

Kan man lita på att allergin är borta för alltid?
– Ja, det vill jag påstå. När man har uppnått tolerans för ett födoämne som man tidigare var allergisk mot behöver man inte oroa sig för att allergin ska komma tillbaka.

Finns det några allergier som aldrig växer bort?
– Allergi mot nötter, fisk och skaldjur växer sällan bort.

Lars Ahlbeck

Vilka allergier är vanligast att få som vuxen?
– Det är inte så vanligt att få födoämnesallergier som vuxen, även om det förekommer att man utvecklar allergi mot fisk och skaldjur. Däremot kan luftburna allergier som träd, gräs, pälsdjur och kvalster, komma när som helst i livet. Även allergi mot bi- och getinggift kan dyka upp när som helst.

Om man blir allergisk mitt i livet, vad beror det på?
– Vi vet inte exakt varför och det finns förmodligen flera orsaker. För luftburna allergier kan det handla om att man har fått barriärskador, det vill säga skador på skinnet eller i slemhinnorna, som gör att allergener tar sig in och påverkar immunsystemet, som feltolkar ämnena som farliga och reagerar på dem. Kemikalier, mikroplatser och tillsatser i födoämnen är exempel på ämnen som kan påverka tarmslemhinnan och huden så att allergen kommer in fel väg och orsakar allergiska reaktioner. Även ärftlighet spelar roll.

Kan man göra något för att
förebygga att bli allergisk som vuxen?
– Mycket handlar om gener och otur. Men genom att undvika att utsätta sig för sådant som skadar epitelet (finns på kroppens ytor som ett slags skydd) i slemhinnor och hud så har man gjort vad man kan. Det vill säga undvika luftföroreningar, dammiga miljöer, kemikalier och liknande. Det finns även viss forskning som visar att D-vitaminbrist kan spela viss roll, men det är inte helt klarlagt.

Allt fler tycks bli känsliga mot pollen som vuxna i dag, varför?
– Det stämmer. Det kan ha att göra med att klimatet har blivit varmare, vilket leder till att det är mer pollen i luften och då känner fler av det. Men det är inte säkert att man har en äkta allergi bara för att man känner av höga halter av pollen. Det kan vara den stora mängden pollen i luften som gör att slemhinnan blir irriterad snarare än att man har antikroppar mot ett visst pollen. Mitt bästa råd är att testa receptfria läkemedel. Om du blir bättre av dem så är det bara att fortsätta.

Text Karin Cedronius Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php