I väntan på ljusare tider
Ljuset är viktigt för såväl huden som humöret. Under den mörka årstiden kan ljusterapi för att öka den mentala hälsan liksom ljusbehandling mot eksem vara ett lyft.
Vitt ljuscafé
I Stockholm finns numera ett ljuscafé som serverar läskande vitaminrika fruktjuicer, där man kan ta en fika och äta frukost i ett vitt behagligt ljus. Idén är att erbjuda ljusterapi under trivsamma former. Alla fåtöljer är vita, väggarna vita och gästerna bär vita kåpor. Det är mysigt och uppiggande och kan hjälpa till att upprätthålla dygnsrytmen så här på årets mörka del när det är ruggigt ute. Lampor med bredspektrigt vitt ljus (som innnehåller alla våglängder) finns att köpa både för hemmabruk och för arbetsplatser. Många arbetsmiljöer har dålig belysning och allt fler börjar få upp ögonen för att belysningen är viktig för de anställdas välbefinnande.
Jag känner att huden piggnar till
Fotodermatologi
Ljusterapi som vetenskapligt grundad verksamhet kallas fotodermatologi. Den utövas av sjuksköterskor och hudläkare vid olika hudsjukdomar, däribland eksem. På ljusavdelningen på sjukhusens hudkliniker runt om i landet finns ljusboxar i helkroppsformat, eller mindre för behandling av exempelvis händer och fötter. Niels Bendsöe är överläkare på hudkliniken i Lund:
– Den ljusmängd man får i en behandling är i kontrollerad form, det blir lagom mängd. Det finns väldigt stora anpassningsmöjligheter för varje individ, säger han.
– Om man känner att eksemet blir bättre på sommaren så kan det vara en bra idé att be att få en remiss från husläkaren till en hudspecialist, säger Bendsöe.
UV-ljus
Enligt Niels Bendsöe kan det även hjälpa att sola vanligt solarium, med försiktighet, mot eksem. UV är osynligt ljus. UV (ultraviolett strålning) fungerar genom att minska inflammationen i huden, som blir tjockare och mindre känslig för irritation. Därmed minskar till exempel kontaktallergiska reaktioner. Exakt varför UV-ljuset verkar på eksem vet man inte, men det har effekter på immunförsvaret i huden, som gör att eksemet dämpas.
Huden piggnar till
En av dem som behandlar sina eksem med ljus är Jonatan Malmström, 37 år, som har haft atopiskt eksem sedan han var liten. Han fick ingen hjälp fram till år 2003. Då blev han inlagd på hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och fick en ordentlig allergiutredning. Det var i samband med att hans andra barn föddes och sömnbristen blev akut. Nu går han regelbundet på ljusbehandling varje vinter:
-Jag brukar bli lite bränd i början, men sedan dämpas klådan i huden. Efter några veckors ljusbehandling känner jag att huden piggnar till och kommer i bättre kondition. Behandlingen fungerar bakteriehämmande. Det känns som klådan drar sig tillbaka i huvudet, hårbotten, hals, ansikte och böjveck. Jag brukar smörja in mig efteråt med mjukgörande salva, säger Jonatan Malmström, som kombinerar ljus- med kortisonbehandling.
Tappas upp successivt
Han får elva minuter total soltid vid varje tillfälle. Han berättar hur UV-strålningen trappas upp successivt. Vid första besöket får han 30 sekunder av B-strålning (kortvågig UV-strålning) och 10,5 minuter av A-strålning (långvågig UV-strålning). Andra gången blir det en minut B-strålning och 10 minuter A-strålning i hans fall. Man vänjer huden långsamt, berättar Jonatan Malmström, som brukar passa på att gå till behandlingen på lunchen. Han upplever ljusavdelningen som en stillsam avstressande miljö där man kan varva ner.
Jonatan Malmström liksom många andra upplever att huden påverkas både utvärtes och invärtes, av stress och lite sömn. På sommaren har man mindre kläder och huden belastas mindre. Vinterhalvåret är värst, speciellt om det varit en dålig sommar. Det är mörkare och vi är inomhus mer, mindre sol påverkar huden negativt.
Egentligen är det en naturlig anpassning till vårt klimat att vara tröttare under vintern. Vi behöver egentligen ta det lugnare och sova mer under vinterhalvåret. I det gamla bondesamhället var människor mindre aktiva under den mörka årstiden och sov längre. När solljuset minskar, minskar också aktiviteten och vi har mindre energi. En inre klocka bestämmer hormonpoduktionen och förändringen av dygnsrytmen. En solsemester som energikick för att få ny kraft är bra för den som har råd.
Om ljusebehandling mot eksem
En ljusbox för helkroppsbehandling består av lysrör runt om, är två meter hög och stående. Den som ska belysas tar av sig kläder, tar på sig ögonskydd och kliver in i boxen som stängs som en cigarrask, med två dörrar som omsluter personen. Det finns fläktar och bestrålningen pågår i några minuter. En kur kan vara tio veckor med två tillfällen i veckan, så det blir 20 gånger på en vinter.
I ljusboxarna kombineras ultraviolett B-strålning som har en våglängd på 280-315 nanometer och ultraviolett A-strålning med en våglängd på 315-400 nanometer, på ett sätt som passar varje individ. (Våglängd på synligt ljus är 400-770 nanometer.)
*Den som vill besöka Iglo ljuscafé i Stockholm kan läsa mer på hemsidan www.iglo.se