Hjälp att välja
Därför kliar det
Amerikanska forskare har hittat en molekyl som gör att hjärnan känner av att det kliar någonstans på kroppen, något som kan ge hopp om effektiva läkemedel mot eksem. Klåda är en förnimmelse med en egen signalväg i kroppen, och inte en mild form av smärta som en del tidigare trott. Forskarna har genom experiment på möss lyckats stänga av känsligheten för den här molekylen, vilket gjorde att mössen inte kliade sig trots att de utsattes för en mängd kliande ämnen.
På trendtoppen
Den globala varumärkesstrategen Sterling-Rice Group har listat de tio starkaste trenderna som driver den växande marknaden för ekologiska, hälsosamma och naturliga livsmedel. På plats nummer sju kommer Rena, allergenfria växtproteiner. Ärtprotein lyfts fram som en högkvalitativ vegetarisk, mjölk-, gluten- och sojafri ingrediens, i takt med att matallergierna ökar.
Det finns sojaallergiker som korsreagerar med ärtprotein, men annars låter det som ett bra alternativ, säger Marianne Jarl, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.