Här byggs ett rökfritt hus
En bred majoritet av Sveriges hyresgäster vill se ett förbud mot rökning i bostaden. Mot den bakgrunden tyckte det allmännyttiga bostadsbolaget i Malmö, MKB, att tiden var mogen för helt nytt rökfritt bostadshus. Senare i höst blir det inflyttning till fastigheten Sjöporten.
I åldersgruppen under 30 år var motståndet ännu större. Där ville hela 84 procent se ett sådant här förbud. Det är en rejäl förändring jämfört med för tio år sedan, då cirka hälften var för ett förbud.
– Vi vill ha ett rökfritt hus för ökad trivsel och för bättre hälsa. Det är ohälsosamt att röka och man ska ha möjlighet att bo rökfritt. Många störs av rök i bostäder. Inte bara i trappor och gemensamma utrymmen, utan även på balkonger och uteplatser. Det är inte heller kul att flytta in i en lägenhet där någon rökt och vi har märkt av en ökad efterfrågan på rökfria bostäder, säger Susanne Forsberg, uthyrningschef på MKB, och tillägger:
– Tittar man på statistik från folkhälsomyndigheten så är det inte ens tio procent som regelbundet röker. I alla år har andra fått anpassa sig efter rökare, nu kände vi på MKB att tiden var mogen för att utöver vanliga boenden även ha rökfria boenden.
Fler hus på gång
Deras nya rökfria hus ligger i stadsdelen Västra Hamnen i Malmö. Det byggs i sex våningar med 55 tvårummare i olika storlekar. Närheten till Centralstationen och city och erbjudande om både bil- och cykelpool gör att det ska vara lätt att leva utan bil. Samtliga hyresgäster får dessutom skriva under avtal om att hålla fastigheten rökfri och att gäster och andra besökare håller sig rökfria under sin vistelse i huset.
MKB har ytterligare rökfria hus på gång i stadsdelen Hyllie och i Limhamns hamnområden. Sedan ska man utvärdera hur stort intresset är och hur väl det fungerat i fastigheter med koncept Rökfritt.
– Det är framför allt i nyproduktion som det kan bli rökfritt. Det är mycket svårare i befintliga bestånd där det redan bor personer som kanske röker. Jag tror att vi kommer att utöka än mer. Vi har fått mycket positiv respons från hyresgäster och vi har kollegor i andra bostadsbolag som har rökfria fastigheter sedan tidigare och där fungerar det väl.
Vad händer om det är någon som röker trots att det ska vara rökfritt?
– Steg ett är att ringa upp och prata med lägenhetsinnehavaren och påminna om överenskommelsen man gjort. Steg två är att skicka varningsbrev. Steg tre är att de får lämna sin bostad. Det har ännu inte prövats rättsligt om någon kan bli av med sin bostad på grund av att de rökt. Det finns inget exempel där man gått så långt. Men våra jurister tror att det är möjligt om det behövs. Rökning i huset räknas som ett störningsbeteende och man har dessutom gjort en överenskommelse om att inte röka, säger Susanne Forsberg.
Får ni förfrågningar från allergiker om att flytta in här?
– Det är alla möjliga som hör av sig. Men det här är inte ett allergihus. Folk som flyttar hit kan ha hund till exempel och vi kan inte garantera att någon aldrig kommer att röka här. I dagsläget är det lite för avancerat för oss att bygga ett allergihus. Men förhoppningsvis kan en rökfri miljö hjälpa till att underlätta för allergiker också.
Ett gott exempel
I Finland ändrades tobakslagen 2017. Det ledde till att fastighetsägare kan ansöka hos kommunen om att införa rökfritt i befintliga flerbostadshus i de fall då enkla åtgärder inte kan förhindra att boende ofrivilligt utsätts för passiv rökning från grannar.