Fixa en allergivänlig jul

Julen står inför dörren och det är dags att planera inför helgerna. Är någon i familjen eller bland gästerna allergiska eller överkänsliga mot något? Bäst är att kolla med alla vad som gäller redan innan dopparedagen. Här är en checklista med tips på hur du ordnar en mer allergivänlig jul!

Granen
Allergi och överkänslighet mot gran kan bero på naturliga doftämnen som finns i granen, på sporerna av utomhusmögel, eller pollen som följer med utifrån. För en del hjälper det om granen tvättas och torkas innan den tas in. Andra kan tåla kungsgran, som tillhör en annan familj än den traditionella rödgranen. Det säkraste – men enligt Naturskyddsföreningen tyvärr också det minst miljövänliga – är att satsa på en fin plastgran. Se i så fall till att den är pvc-fri och inte innehåller några giftiga ftalater.

Pyntet
Julgranskulor och annat julpynt som ligger nerpackat under större delen av året samlar lätt damm. Torka försiktigt av pyntet innan du hänger upp dem!

Blommorna
Byt ut allergiframkallande julblommor som hyacint, amaryllis och julstjärna mot doftfria blommor med julkänsla. Till exempel novemberkaktus, brudorkidé, azalea, rosenkalla, höstglöd, tuvvaktelbär, juvelblomma eller papegojstjärt.
Kan du inte tänka dig en jul utan amaryllis? För en del räcker det att ta bort ståndarna på amaryllisblommorna, eftersom det är blommornas pollen många är allergiska mot.

Ljusen
Ett allergivänligt alternativ till levande ljus är LED-ljus – de ger ett varmt och mysigt sken och finns både som blockljus, kronljus och värmeljus. För mindre känsliga personer kan också stearinljus av bättre kvalitet fungera, eftersom de osar mindre. Men undvik att vara i närheten av ljusen när de släcks.

Gröten
Undvik obehagliga överraskningar för eventuella mandelallergiker och skippa mandeln i gröten! I slutet av 1800-talet och fram till 1930-talet var det modernt att byta ut mandlarna mot små porslinsdockor som i stället lades i gröten – så kallade grötdockor. Kanske dags att återgå till denna tradition?

Sillen
Låt etiketten med innehållsförteckningen sitta kvar på sillburken, pastejen eller annan mat som du köpt färdiglagad i affären! Då kan gästerna själva ta reda på om de kan äta av innehållet eller inte.

Nötterna
Tycker du att en skål med nötter är ett obligatoriskt inslag på julbordet? Tänk om, det finns massor av andra snacks att servera till glöggen! Några förslag: kanelrostade pumpakärnor, glutenfria kex med kapris- och olivröra eller urkärnade dadlar som lindats in i lufttorkad skinka och bakats i ugnen.

Marsipangrisarna
Servera godis tillverkad av egen mandelfri fuskmarsipan. Mixa 3 dl havregryn och blanda ner 0,75 dl mjölkfritt flytande margarin, 0,75 dl florsocker och 4––5 droppar mandelessens. Ställ kallt, forma sedan grisar av degen och doppa i mörk choklad fri från mjölk och nötter.

Klapparna
”Ren och fin utan kliande eksem – med denna slipper du alla problem.”
Vad döljer sig bakom rimmet? En doft- och parfymfri duschcrème förstås! Eller vad sägs om en prenumeration på en laktos- eller glutenfri matkasse (leta på hittamatkassen.se), miljömärkta sängkläder eller någon av de senaste årens böcker om glutenfri bakning?

Text Zandra Zernell Foto Colourbox