Fiskolja förebygger allergi hos nyfödda
Gravida kvinnor kan genom intag av en speciell fiskolja reducera risken för att det nyfödda barnet utvecklar matallergi och eksem.
Totalt 145 kvinnor deltog i studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica. Kvinnorna indelades i grupper som fick antingen 2,7 gram Omega 3 fettsyror dagligen eller identiska placebo-kapslar.
Harmonierar
Man antar att det är Omega 3 fettsyrornas antiinflammatoriska egenskaper, som ligger bakom den gynnsamma verkan. Detta harmonierar med tidiga observationer i samma undersökning, där forskarna påvisade en inflammationshämmande verkan på de kvinnor som tog tillskottet.
En av fördelarna med prepareringen Bio-Marin är att oljan är farmaceutiskt kontrollerad och rensad på pesticider, tungmetaller och en rad andra föroreningar, som annars förekommer i färsk fisk och annan föda från havet. Just på grund av sådana föroreningar avråder man gravida mot att äta för mycket fisk.
Teknologin som används vid rening av fiskoljan Bio-Marin kallas PureMax, och den sänker halten av miljögifter väsentligt under de gränsvärden som gäller för fisk i allmänhet. På så sätt undviker man effektivt de föroreningsproblem som annars kan förekomma vid ett högt intag av fisk.