En stund med salt och ljus
Arbetare i saltgruvor visade sig ha mindre luftvägsproblem och lungsjukdomar än andra gruvarbetare. Så föddes tanken på att salt kunde ha välgörande inverkan på hälsan. Allergias reporter provade en behandling på saltspa.
Mirva Johansson tar emot och visar ner för en trång trappa och till en soffgrupp strax intill saltrum och yogasal. En konstgjord brasa fladdrar intill ett pentry med blått te i laboratorieliknande karaffer. Meditativ musik ljuder i bakgrunden.
Mirva Johansson pratar med dämpad röst och fyller våra tekoppar. Hon rör också med en pytteliten sked i en träskål fylld av vitt pulver, för att demonstrera vad det är vi snart ska andas in.
– Först ser det ut som bordssalt, men sedan finmaler vi det och stoppar i saltgeneratorn, säger hon och nickar mot behandlingsrummet strax bakom oss. Man kan med fördel massera in det fina saltet på huden också, berättar hennes kollega och lägger till att många med hudbesvär som psoriasis upplever det som välgörande.
Sundare livsstil
Saltrumsbehandling går ut på att man andas in saltpartiklar sittandes i ett rum fyllt av salt. De antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna sägs rena luftvägar och lindra svullnad.
Mirva Johansson, som i grund och botten är civilekonom och tog över saltspat i sin strävan efter en sundare livsstil utan stress, har drivit Stockholm saltspa sedan 2019. Hon förklarar vad saltet har gjort för några av besökarna:
– Det finns de som har kunnat halvera sina astmamediciner när de har kommit hit regelbundet då besvären varit som värst. Effekterna för huden och luftvägarna är störst, men många upplever att de kommer ner i varv också.
Återskapar saltgruva
Det knastrar under fotsulorna av de vagt rosaskimrande saltkristallerna. Behandlingsrummet på cirka 20 kvadratmeter är fyllt med fyra ton pakistanskt himalayasalt från golv till tak, för att efterlikna den autentiska miljön i saltgruvorna. Men då salt fräter tegel och metall är rummet, under saltet, klätt i en skyddsmassa.
Den intensiva vitheten som kommer från saltet och från nio rektangulära ljusskärmar som pryder vardera långsida, är en chock för decembertrötta ögon. Framför den ena väggen, tätt inpå ljusskärmarna, står två ledigt bakåtlutade solstolar. Där dimper jag ner iklädd vit badrock och gräver ner tårna i saltet.
Saltrumsbehandling har länge varit en vanlig metod i östra och södra Europa. Ursprunget till metoden är att människor som arbetade i saltgruvorna visade sig vara ovanligt friska, de drabbades inte i lika stor utsträckning av andningsproblem eller lungsjukdomar som andra gruvarbetare. Kurorter etablerades, bland annat i Wieliczka nära Krakow, där den största saltgruvan i Europa fanns fram till stängningen på 90-talet. De moderna saltrummen är ett sätt att återskapa de miljöerna.
Ett dis av salt
En saltrumsbehandling på Stockholm saltspa pågår i 45 minuter och går ut på att göra så lite som möjligt, under strikt tystnad och utan mobiler, sittandes i solstol. Det rekommenderas att exponera huden så mycket som möjligt, för maximal effekt. Jag lutar mig tillbaka i solstolen och blundar, kroppsminnet säger solsemester, men så börjar saltet pysa ut från saltgeneratorn.
Medicinskt, även kallat farmakologiskt, salt är det centrala i saltrumsbehandlingen, förutom allt salt som klär rummet. Ett diskret dis lägger sig sakta och Allergias fotograf skyler lite oroligt kameran. På glödlamporna i taket, på elementet, egentligen på alla ytor i rummet, ligger saltet snart som en mjölkvit hinna. Jag andas in, och det sticker en aning i näsan och läpparna smakar atlantvatten.
Vag vetenskaplig grund
Saltrumsbehandling anses i Sverige som en alternativmedicinsk metod, men de svenska anläggningar som erbjuder saltrum marknadsför ofta behandlingen med att den kan lindra eller bota allt från stress till allergier och eksem.
Anhängarna till saltets läkande och rehabiliterande egenskaper är många, men det finns knapphändigt med forskningsresultat som tveklöst påvisar fördelarna med saltrumsbehandling. Den första placebokontrollerade studien av saltrumsbehandling gjordes år 2006 i Finland, där saltrumsbehandling är jämförelsevis vanligt.
Studien kunde inte utesluta möjligheten att saltrumsbehandling kan fungera som komplement till konventionell medicinering, men forskningsledare Jouni Hedman poängterade i samband med studien att enligt två andra kontrollerade studier hade behandlingen inte någon effekt på inflammation av astma och kan därför inte ses som ett substitut till inhalatorer med kortison eller andra antiinflammatoriska mediciner. Samma tveksamhet gällde personer som lider av atopisk hud.
En artikel från 2021 som sammanställt forskningsläget landade i ungefär samma slutsats, att de studier som har gjorts på haloterapi av astmatiska besvär visar övergripande positiva effekter utan rapporterade biverkningar, men att studierna är små och att det därför inte går att dra några generella slutsatser från dem.
Ljusterapi och avkoppling
Saltrumsbehandlingar på Stockholm saltspa ges tre till fem gånger per dag. I saltrummet ges också yogaklasser minst en gång om dagen, men bara lugna yogaformer eftersom man inte får svettas i saltrummet och helst inte heller ska komma åt väggarna. Det enda som förstör salt är fukt, påminde Mirva Johansson innan behandling, då kristalliseras det.
Jag tänker på det när jag konstaterar att ljuset i rummet gör att kroppen luras att tro att det är varmare än vad det är, nämligen 25 grader. Jag svettas inte. Jag tar skålen med den lilla skeden som jag fick med mig in i behandlingsrummet och skopar upp lite finmalet salt, gnider in det i ansiktet och på händerna. Många kunder med psoriasis har, enligt Mirva Johansson, berättat att de tycker att det ger en extra effekt att massera in saltet under behandlingen.
Den främsta anledningen till att man besöker Stockholm saltspa uppger Mirva Johansson är ljusterapi och avkoppling – deras högsäsongen är den mörkaste tiden på året. – Därefter kommer kunder med olika luftvägsproblem som astma, pollenallergi, täppta bihålor eller KOL. De som kommer har redan provat det mesta i behandlingsväg. Allergias fotograf flikar in en fråga om hur individer med kronisk hosta reagerar på att inhalera saltet.
– Först hostar de väldigt mycket under behandlingen, för att saltet rensar. Men de får bra effekt av det, säger Mirva Johansson.
Babylen hud
Saltspat har även en grupp kunder med hudproblem som eksem, psoriasis och torr hud. De enda som Mirva Johansson avråder från att använda saltrummet utan att ha konfererat med läkare är personer med högt blodtryck, cancer, blödningar och akut infektion.
Efter behandlingen och väl ute på Kornhamnstorg igen ligger saltet kvar som en osynlig hinna på hud och hår, till och med i munnen. Inte så att det dammar, men håret är lite strävt. Det är iskallt ute och jag tar ett djupt andetag, lite mer avslappnad än innan är jag allt. Och händerna och kinderna, som innan var nariga av decemberkyla, är nu babylena.