Antihistamintabletter kan hjälpa vid myggbett
Om du släpper ur dig mycket koldioxid eller har en kroppslukt myggorna gillar får du ofta fler myggbett än andra. Men det är histaminet din kropp utsöndrar som orsakar besvär som svullnad och klåda.
Visst stämmer det att myggor dras till vissa människor mer än andra. Men det är framför allt personernas doft de gillar, enligt Jan Lundström, som forskar om just myggor vid Uppsala universitet.
– Människor doftar på olika sätt och myggor sniffar sig fram och väljer den blandning av dofter som attraherar dem mest. De påverkas också av hur mycket koldioxid du släpper ur dig och hur svettig du är, säger han.
Ämne i myggans saliv
Men att du har många synliga bett behöver inte betyda att du drar till dig extra många myggor. Det kan också bero på att din kropp reagerar kraftigare på det ämne som myggorna sprutar in när den ska suga blod. Det är ett ämne i deras saliv som hindrar blodet från att stelna och som i sin tur får cellerna i din hud att reagera och frisätta histamin. Histaminet får vävnaderna runt bettet att svullna upp och börja klia – och medan en del får bett som knappt syns alls kan andra få kraftiga, kliande utslag som ibland blir stora som bölder.
– Vissa reagerar mer än andra och varför det är så vet vi inte riktigt. Det verkar finnas en genetisk benägenhet, alltså att man i vissa familjer tycks reagera mer på myggbett än i andra. Men det är oftast en lokal överkänslighetsreaktion det handlar om och inte en allergi, eftersom man inte bildar antikroppar vid myggbett som vid andra allergier, mot till exempel pollen eller stick från bin och getingar, säger Theo Gülen, allergolog och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Däremot är risken för äkta myggallergi ytterst osannolikt, menar han, även om det teoretiskt sett är möjligt.
Förebygg med tabletter
Hur kan man då skydda sig mot kliande myggbett? För att lura bort myggorna är det generella tipset att använda ljusa, heltäckande kläder, skor som inte går att bita igenom och att applicera myggmedel på huden. Men för den som ändå riskerar att bli biten är vanliga antihistamintabletter bästa rådet, utöver att kyla ner bettet och att försöka undvika att klia på det.
– Det kan vara klokt att ta tabletterna i förebyggande syfte, särskilt om man ska till ett område där man vet att det finns mycket mygg. Du blir inte av med besvären helt, men antihistaminet kan förkorta läkningsprocessen och lindra klådan, säger Theo Gülen.