Allergiavdelningen Villan
Ingen buss, ingen bil, ingen krokodil.
Så säger Björktjäras förskolebarn i Bollnäs innan de går över vägen för att komma till sin utflyktsplats i skogen.
Nästan alla barn som går där har någon form av allergi. De är ofta utomhus, men under den värsta pollensäsongen är det svårt att komma iväg till skogen. Regniga dagar är bra dagar, för då är inte pollen så besvärande.
– Vi ska till skogen, vi ska till skogen! ropar barnen i kör när regndropparna faller från himlen.
De gula reflexvästarna sätts snabbt på och barnen skyndar sig i väg till grinden för att ställa upp sig på led. Halvvägs till utflyktsplatsen i skogen stannar alla till för att hälsa på en björk som de döpt till Bertil. Barnen följer hur Bertil förändras med årstiderna och nu har även Bertil, till sexåriga Elias förtjusning, fått en myrstack bakom stammen.
– Jag brukar ofta ligga och titta på myrorna.
Springer iväg
Barnen lyckas till slut slita sig från Bertil och följer stigen några hundra meter till.
– Vi behöver bara ta dem till skogen och släppa lös dem här, säger förskolläraren Monica Eriksson.
Barnen springer iväg åt olika håll och sätter genast igång med små projekt. Femåringarna Wille och Mille fortsätter att bygga på deras koja. De hjälps åt att bära.
– Vi arbetar med en timmarstock, berättar de.
Star Wars-fantasten Alvin tar en mindre gren och leker en annan lek.
– Jag har en pangare jag. Fast det är en pinne, men man får låtsas att det är en pangare, förklarar han.
Fisk efter fisk
Elias och Malte ställer sig på en stor sten för att fiska.
– Malte har fått ganska många gäddor och en lax, själv har jag inte fått någonting, säger Elias lite uppgivet.
Malte drar upp fisk efter fisk men plötsligt lossnar det och även Elias får napp.
– Jag har fått en bläckfisk, ropar han.
– Äh, släng tillbaka bläckfisken igen, vi sa ju att vi skulle fiska fisk, säger Malte.
– Man ska vara tyst när man fiskar, påpekar Elias.
Blunda och sedan peka
Full aktivitet råder i skogen.
– Vi har så många lekar, så vi kan inte berätta om alla, fortsätter Elias.
I samband med en fruktstund i skogen leker de Burr. Kottar, stenar, pinnar och olika växter läggs ut på en duk. Därefter får barnen turas om att blunda medan de övriga väljer ut någonting som ska vara Burr. Den som blundat får sedan peka på en sak i taget.
– Tjock pinne går inte bra. Skogsstjärna går inte bra.
Burr blev det på blåbärsriset och i och med det är det ett annat barns tur att blunda. Leken är uppskattad. Alla barn vill göra igen.
Motvilligt
Därefter får barnen välja mellan fri lek eller en uppgift från förskolläraren Anette Lundgren.
Treåriga Nina väljer att få ett uppdrag och hon får därmed stoppa ner handen i en påse för att ta upp ett kort. På kortet står det att hon ska hitta två kottar och lägga dem på huvudet. Även denna lek är uppskattad och alla barn som provar vill göra igen.
Lunchen närmar sig och barnen går motvilligt hem.
– På sensommaren är det jättesvårt att få barnen att gå hem från skogen. Då sätter de sig i blåbärsriset och äter, säger Monica.
En egen myrstack
Avdelningen Villan ligger i en fristående byggnad och alla barnen byter från ute- till innekläder när de kommer tillbaka. Allt för att de inte ska dra in smuts och pollen.
– Under pollensäsongen vädrar vi inte. Då går vi inte heller till skogen utan håller oss på gården och vissa barn får vara inne, säger Monica.
Efter att en starkluktande häck tagits bort trivs barnen även på fritidsgården. Elias och Malte har inspirerats så mycket av myrorna i skogen att de byggt en egen myrstack av barr utanför huset.
– Vi har samlat myror i en burk och flyttat dem till sitt nya hem och vi har även byggt en mataffär för rödmyror.
– De tar med sig maten hem. Helt gratis, tillägger Malte.
Många pytsar
När barnen själva äter sitter de uppdelade på två bord.
– Vid ett bord sitter de födoämnesallergiska barnen och vid det bordet blir det många pytsar, säger Monica.
På en skåpdörr sitter pappersänglar som visar vad barnen inte tål. Förskolan har ett nära samarbete med en egen kokerska.
– Ibland får ett barn någon reaktion och då kan vi prata med henne direkt och få veta vad rätten innehåller. En gång lyckades vi lista ut att ett barn inte tål palmolja, säger Ingela.
Spiller någon ut komjölk städas det ordentligt eftersom en tjej är extremt allergisk.
– Vi torkar inte våra bord och stolar, vi skrubbar dem, säger Ingela.
Handsprit
Barnen är också väldigt renliga och alla tvättar händerna och torkar sig sedan på pappershanddukar. Därefter går undersköterskan Ami Friberg runt och ger barnen handsprit som ska ta död på alla bakterier. Ami är personlig assistent åt en flicka på förskolan som har opererat sina tarmar. På grund av hennes infektionskänslighet är det särskilt viktigt att bakterier hålls borta. Barnen har koll på det där. Ibland ropar någon.
– Jag har inte fått någon sprit i dag!
Noggrant städschema
Alla som kommer till förskolan måste vara rökfria, oparfymerade och de får inte ha vistas bland pälsdjur. Leksakerna förvaras i lådor med lock eller i skåp för att de inte ska bli dammiga och några levande blommor finns inte. Tygblommorna sköljs av en gång i veckan och ett noggrant städschema sitter på skåpdörren så att ingenting ska glömmas bort. Leksaker tvättas flera gånger per månad och gardiner vädras ofta. Varje barn har sitt eget skåp med kläder och medicin. Barnen medicineras förebyggande, akut och eftervårdande. Många barn behöver även smörjas med olika salvor och det görs på vilostunden efter maten.
– Vi masserar då alla barnen för att de inte ska bli konstigt att bara ett barn smörjs. De barn som inte behöver salva, får i stället massageolja, säger Ingela.
Elias är lite delad inför vilostunden:
– Det kan bli ganska jobbigt att ligga still så länge. Ibland känns det som om man måste ligga still i sju timmar eller nåt, men det är skönt att få massage.
Några barn ligger och vrider lite på sig under vilostunden. Elias är en av dem. Han springer lite på alla fyra över golvet när det är dags att leka igen. Sedan stannar han upp.
– Vi är Janssonpatrullen, men det är ingenting du behöver skriva om. Det är bara någonting som jag hittat på för jag tokar mig ofta, säger han.
– Är det någonting annat du vill berätta då? frågar Malte.
– Nej, tack. Det är det inte, svarar Elias och springer vidare på det dammfria golvet.
Fakta
- Villan har en likvärdig pedagogisk verksamhet som andra förskolor, men i en retningsfri miljö.
- Barnen är från ett till fem år.
- Avdelningen har 14 platser och 3 anställda förskollärare, en barnskötare och en assistent/undersköterska.
- Förskolan vänder sig till de som är allergiska (till exempel mot pollen, födoämnen, kvalster eller pälsdjur), astmatiker och de som är infektionskänsliga.
- Barnen måste komma från rökfria hem.
- Barnen och föräldrarna får inte ha pälsdjur eller parfymer.
- Förskolan har ett föräldraråd och en egen kokerska.
- Öppettider 7.00 – 17.00.