Enkel hönsbuljong
Smått & Gott. Att laga sin egen buljong ger godare smak på soppor och grytor.
Smått & Gott. Att laga sin egen buljong ger godare smak på soppor och grytor.
ett skrov kyckling
1 morot
1 gul lök
1 liten purjolök
1 selleristjälk
45 persiljekvistar
6 vitpepparkorn
1 lagerblad
1,5 tsk salt
Lägg ett skrov från en färsk, eller fryst, tinad, kyckling i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och ta bort skummet. Använd grönsaker och kryddor du tål, till exempel morot, gul lök, purjolök och selleristjälk. Skär dem i bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt persiljekvistar, vitpepparkorn, lagerblad och salt. Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme. Sila av buljongen. Koka ihop ytterligare en stund för mer intensiv smak. Låt kallna och lyft sedan bort fettet som lagt sig ovanpå. Frys in i istärningspåse och ta fram vid behov.