Kemikalier i barns vardag
Hur undviker man allergiframkallande ämnen i barnrummet? Och varför är det en dålig idé att för barn att leka med gamla mobiler och kvitton? Det och mycket annat kan du få svar på genom att gå in på Kemikalieinspektionens nya mobilsajt.
Förutom de rent akuta instruktionerna, som vad man gör om barnet exempelvis fått i sig maskindiskmedel eller annat farligt, innehåller sidan ett antal rubriker som bland annat: Lek och lära, Äta och förvara, Bada och vårda, Sova och läsa. Dessutom finns förklaringar av ord och begrepp, samt en genomgång av de olika miljö- och säkerhetsmärkningar som finns på området.
Hjälp till trygga val
– Våra råd och tips om kemikalier i barns vardag ska vara lätt tillgängliga när man behöver dem. Med den nya mobilanpassade sajten blir det enklare att göra medvetna och trygga val i vardagen, sa Madelene Sandgren, kommunikationschef på Kemikalieinspektionen i samband med lanseringen.
Allergiframkallande ämnen kan finnas i en mängd olika produkter som barn kommer i kontakt med. På sajten varnar myndigheten bland annat för leksaker och suddgummin som luktar starkt. Dessutom ska man se upp med gamla leksaker då de kan innehålla ämnen som i dag är förbjudna.
Se upp med lim och färg
Över huvud taget ska produkter som är riktade till vuxna, som exempelvis smink, färger eller lim, inte användas av barn då de i regel inte är lika säkra. Ibland är dock produkter i gränslandet, som byggsatser. De är inte avsedda för små barn då tillhörande färg och lim oftast innehåller lösningsmedel som kan irritera ögon, luftvägar och ge huvudvärk. Om äldre barn jobbar med byggsatser är det viktigt att se till att ventilationen är god, tipsar Kemikalieinspektionen.
Informationen på kemikalieribarnsvardag.se bygger på utredningar och tillsyn och har tagits fram i samarbete med andra myndigheter, som Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.