Karl Fredrik är allergisk mot blommor

Ögon som rinner och en näsa som ständigt kliar. För tv-profilen Karl Fredrik Gustafsson är det inget hinder för att ägna sig åt sin stora kärlek: blommor och växter.
– Ger man sig in i leken får man leken tåla, säger han.

Du nyser, är täppt och kan ”knabbt prada”. Din pollenallergi har tagit över, och snytpapper och nässpray är dina bästa vänner. Och du är i gott sällskap. Cirka 30 procent av Sveriges befolkning är allergiska, vilket innebär att ungefär 
2 700 000 personer har något slags besvär med pollen.

Hur gör du då, om det kliar och du nyser dagarna i ända, och du ändå vill tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus bland blommor och gröna växter? Vi har pratat med Karl Fredrik Gustafsson, floristen som syns överallt där blommor och trädgård finns. Som 16-åring var han ordförande i Pelargonsällskapet i Örebro, han har drivit flera inredningsbutiker och haft bland annat svenska kungahuset och norska hotellmagnaten Petter Stordalen som uppdragsgivare. Så vem kunde ana att han dagligen tampas med allergi?

– Ger man sig in i leken får man leken tåla. Men jag väljer vilka buketter jag kör ner näsan i, liljor och hyacinter är inte mina första val, säger Karl Fredrik, aktuell med boken ”Vårkänslor och trädgårdsmagi”.

Låter inte allergierna styra

Nej, Karl Fredrik är inte den som låter allergierna styra livet. Han är pälsdjursallergiker också, men det hindrar honom inte från att ha både hund och katter.

– Fast jag aktar mig för att gulla för mycket med katterna, och råkar jag göra det kliar jag mig inte i ögonen efteråt.

Pollenallergin upptäcktes tidigt, på en skolavslutning i lågstadiet då den kära läraren Helen hade dekorerat klassrummet med prästkragar, midsommarblomster, blåklockor och annat svenskt som hör sommaren till.

– Jag skulle läsa en dikt men minns att ögonen svällde upp och att jag knappt kunde andas. Jag läste ändå dikten, men det är mitt första tydliga minne av pollen­allergin.

Farmor inspirerade

Men parallellt med att pollenallergin utvecklades blommade även hans intresse för växter upp. Han berättar om hur hans gammelfarmor hade en arts and crafts-inspirerad, riktigt drömmig, trädgård där allt frösåddes, samtidigt som morfar var mån­skensbonde.

– Och på pappas sida hade farmor och farfar en vacker köks­trädgård, fruktträd och bärbuskar. De satte potatis, morötter lök och annat gott. Så där fick jag vara med från frö till bord.

Forskning visar att vi mår bra av att vistas i trädgården och i naturen, något Karl Fredrik skriver under på. Växtligheten får oss att stressa ner och vi får ett ökat välbefinnande. Han själv bestämde sig därför i tonåren för att bli landskapsarkitekt.

Levererade kransar

– Men mamma tyckte att jag skulle studera något som tog mig närmare arbetslivet, som florist, så kunde jag bli landskapsarkitekt i nästa steg, skrattar han och konstaterar att det aldrig blev av.

Var det självklart att du med din allergi skulle jobba med växter och blommor?

– Nej, men jag drogs tidigt åt det hållet. Redan som 15-åring började jag leverera kransar till blomsterbutiker.

Så hur hanterar du din allergi i vardagen?

– Jag jobbar inte längre i någon liten blomsterbutik, utan i stora utrymmen. Jag försöker undvika situationer där jag vet att det blir extra jobbigt. Ska jag hantera starkt doftande blommor som liljor eller hyacinter, så står jag inte i ett litet rum, utan i ett som är stort och väl ventilerat, gärna med dörrar och fönster öppna, eller så låter jag en kollega göra just det momentet. Och vid behov använder jag receptfria läkemedel.

Vissa växter funkar bättre

Han har knep även för oss andra att ta till – vi som är allergiska men drömmer om blommor i trädgården eller på balkongen. Det finns en uppsjö av växter att välja bland. Gröna växter, blommande 
växter, små, höga, låga, färggranna …

Som allergiker behöver du dock tänka ett steg extra. Boven i dramat stavas ju pollen. Många växter avger pollen för att överleva. Det finns dock växter som är bättre än andra. Växter som sprids med hjälp av insekter är inte lika ”flygiga” som luftpollinerade växter. Drygt 60 procent av allt pollen faller till marken inom 20 meter från växten.

Hur ser det ut i din närhet?

– Jag är inte så sjåpig med min allergi. Vill man vara fin, får man lida pin, säger Karl Fredrik skämtsamt när vi pratar om hur han klarar sina dagar där han ständigt är i kontakt med blommor och växter av alla de slag.

– Man ska självklart inte slarva med sin allergi. Lär dig leva med den, respektera dina symtom och acceptera att alla växter inte fungerar för alla och alltid.

Använd andra material

Vi ses på gården Eklaholm i Skåne, några mil ifrån Ystad, där Karl Fredrik bor och verkar. Här finns en inredningsbutik och en blomster- och trädgårdsbutik. Vi sätter oss för en kopp kaffe på den stenbelagda innergården. Där är det lugnare med besökare och han får några minuters paus. Bredvid oss står det stora olivträdet från 800-talet som hämtats hem från Italien. Det växer blommor i alla rabatter och människor passerar ut och in genom dörren i en strid ström.

– Tänk på att det inte bara är blommor man kan vara allergisk mot. Vanliga gröna växter kan också ge allergier, till exempel murgröna, som är väldigt allergiframkallande. Många är också allergiska mot gräs.

Med tanke på flödet av människor som passerar förstår man att gården blivit en turistattraktion. Det fotas och skrivs autografer på löpande band, hela tiden med ett leende och glada kommentarer. Karl Fredrik ska fortsätta dagen med att stå i kassan, signera böcker och flaskor.

– Om du som jag älskar blommor och växter, så hitta sorter som fungerar för dig och ha mer av dem. Känn inte att det blir enformigt och tråkigt. Använd dig av andra material, som en vintagebänk, uppochner-vända krukor och lerkrukor, och skapa på så sätt en trädgårdsmiljö som passar dig.

Karl Fredrik tips: Så skapar du din allergivänliga trädgård

  • Undvik vindpollinerade blommor, träd och buskar. Satsa i stället på insektspollinerade växter. Det gynnar dessutom utrotningshotade insekter.
  • Välj växter utan pollen. Det finns framavlade växter med låga nivåer av pollen. Även dubbla blommor är bra då de håller kvar pollen inne i blad­verket. Nackdelen är att insekterna har svårare att komma åt det.
  • Planera upplägget på trädgården. Hur rör du dig i din trädgård? Var har du dina sällskapsytor och var sitter du och dricker ditt morgonkaffe? Se till att växterna i dessa områden inte påverkar dig negativt. ”Har du en favoritblomma som du reagerar på kan du plantera den lite längre bort. Kanske på en plats där den syns väl men inte är i direkt anslutning till kaffehörnan”, säger Karl Fredrik.
  • Vattna med vattenspridare kvällstid när det är torrt ute. På så sätt sköljs mycket pollen från blad och grässtrån ner i stället för att röras upp av vinden.
  • Plantera allergivänliga häckar som till exempel häggmispel eller idegran runt trädgården. De kan också sila bort en hel del vindburet pollen.
  • Roligt med rosor. ”Rosor är ofta bra. De är otroligt vackra och finns i många olika varianter. Även om rosor ibland doftar starkt är de oftast bra ur allergisynpunkt”, säger Karl Fredrik. Annars bör du vara extra vaksam på blommor som doftar mycket.
  • Fetbladiga växter. Satsa på fetbladiga växter som nästan aldrig går i blom och därför avger minimalt med pollen. Exempel på fetbladiga växter är sedum, echeveria och taklök.

 

Fler av Karl Fredriks tips …

… på hur du skapar din drömträdgård samt på växter som många allergiker och doftöverkänsliga tål kan du som är medlem läsa i papperstidningen av Allergia. Den kommer hem till dig fem gånger om året, fullmatad med reportage, nyheter, forskning och tips. Vill du också ha Allergia hem i brevlådan? Bli medlem här.

Text Marie Axelsson Foto Gabriella Dahlman

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php