Undvik eksem med tidig pottstart
Även en liten bebis kan berätta att den behöver gå på toaletten. Den som lär sig läsa signalerna kan få en häftig kommunikation med sin lilla – och färre blöjor.
Egentligen kan man börja redan på BB.
– I fattiga länder, med sämre tillgång på blöjor, är det ofta en självklarhet att börja tidigt. Barnen behöver bli torra, säger Ulrika Casselbrant, författare till boken Bebis på pottan.
Behöver respons
Föräldrar förstår ofta om deras bebis är trött eller hungrig genom dess sätt att kommunicera. Men den talar också om när den är nödig, till exempel genom att gny eller gnälla, vrida på sig eller smacka med munnen. Det gör alla bebisar i alla fall till en början. Men om ingen responderar blir signalerna mindre tydliga för att så småningom avta. Genom blöjfria observationer kan man lära sig känna igen hur ens bebisen agerar innan den kissar eller bajsar, tipsar Ulrika Casselbrant.
Kommunikationen är ett viktigt syfte med babypotting. Istället för ett ljud kan man använda teckenspråk. Det kan till och med vara enklare för en bebis som inte har talet.
– Målet är egentligen inte att bebisen ska bli torr så fort som möjligt. Ofta används blöja som backup men antalet blöjor brukar bli färre – en bonus för såväl miljön som plånboken – och om bebisen bajsar på pottan slipper den känsliga huden bakterier. Det finns också indikationer på pottpositionen är mer fördelaktig och att tarmen och blåsan töms bättre, berättar Ulrika.
Det kan vara till stor hjälp vid förstoppning och om bebisen vänjer sig vid pottan så minskar också risken att den behöver blöja långt upp i åldrarna.
Ta det lugnt
Att all urin och avföring skulle hamna på pottan är nästintill omöjligt. En liten bebis kan kissa 20 gånger/dag och därför gäller det att hitta en nivå som passar familjen. Man kanske bara fokuserar på att fånga bajset, pottar på rutin – när man vet bebisen brukar vara nödig såsom efter mat och sömn – eller i perioder när det finns tid.
– Man kan säga ljudet eller kommenterar att man märker vad bebisen gör även de gånger man inte sätter den på pottan, tipsar Ulrika Casselbrant.
Intresset och kunskapen om babypotting har ökat de senaste åren. Det är viktigt att känna till möjligheten oavsett om man praktiserar det eller inte. Om det skapar stress eller prestationsångest har syftet gått förlorat.
Det ska vara ett avslappnat engagemang, inte vardagens centrum. Ingen vill ju tillbringa hela sin föräldraledighet i badrummet. Allas vardag ser olika ut och man ska vara glad de gånger man lyckas. Men det kan ju också vara ganska stressande att upptäcka att bebisen har bajs upp till nacken när man sitter på ett kafé och fikar.