Test av gräddersättning
Vispgrädde är gott till mycket – till fruktsallad, på tårtor och bakelser. Det finns flera mjölkfria
varianter att välja mellan, hur skiljer de sig åt och hur smakar de? Kocken Linda Svensson testade.
Kokosgrädde
Vid vispningen av kokosgrädden använde jag kylskåpskalla vispar. Kokosgrädden hade stått över natt i kylskåp. Man kan även ställa den i frysen 1–1,5 timme. Jag använde bara den tjockare vitgrå massan, inte det rinniga.
Vispningen tog ett par minuter och resultatet blev en smörig massa med smak och doft av kokos. Inte så luftig men krämig och god. Volymen ökade inte så mycket. Lite gråaktig i tonen.
Resultatet kan variera mellan olika märken.
Havregrädde
Denna vispade jag först cirka 2 minuter så att den blev lite skummig. Sedan blandade jag i gelatin som jag gjort enligt beskrivningen på förpackningen (2 blad). Ett tips är att ta lite av den kalla vätskan i gelatinmassan och lösa upp detta först innan man häller gelatinet i resten av vätskan
Låt stå i kylskåp cirka 20 minuter för att stelna. Efter 20 minuter hade det inte stelnat så mycket. Kanske behövs det lite mer gelatinblad för att få vätskan att stelna. Smakade nästan ingenting. Vit-beige färg.
Sojagrädde
I denna variant droppade jag ett par droppar citron för att öka fluffigheten. Visptid cirka 2 minuter. Ökade i volym och blev fluffig med en god söt smak. Nästan utan smörighet. Vit ton.
Havrevisp
Visptid cirka 1,5 minuter. Ökade bra i volym och blev fluffig och lite smörig med en klart söt smak. Vit i färgen.
Risgrädde
Visptid cirka 2 minuter. Ökade i volym och blev fluffig och lite smörig, med en klart nötig smak. Lite gul i färgen.
Testade produkter
Kokosgrädde Ica
Planti havrevisp creamy dessert
Oatly iMat med gelatin
Alpro cuisine vispbar
Soyatoo rice whip