Vaccinationstablett mot björkpollen på väg
Nya lovande studieresultat för en vaccinationstablett mot trädpollenallergi presenterades vid en europeisk allergikongress.
634 vuxna och ungdomar (12–65 år) med björkpollenallergisk rinit och/eller konjunktivit deltog i studien som påbörjades 2016 och som utvärderade trädtabletten gentemot placebo med hänsyn till effekt och säkerhet.
Jämfört med placebo minskade trädtabletten TCS, som är ett skattningsvärde för allergisymtom och användning av symtomlindrande medicinering under björkpollensäsongen, med 39,6 procent vilket var högst statistiskt signifikant.
Effekten visade sig även vara likvärdig under hela al-, hassel- och björkpollensäsongen – en säsong som spänner över hela Europa från början av januari till slutet av juni.
Stoppar korsallergier
För en mindre grupp av studiedeltagare genomfördes en födoämnesprovokation med äpple som visade att behandling med trädtabletten även hade en positiv inverkan på korsallergi – ett tillstånd de flesta björkpollenallergiker upplever och som orsakas av en reaktion mot liknande proteinstukturer i olika födoämnen, särskilt i frukt och nötter.
I sin presentation på kongressen konstaterade Tilo Biedermann, professor och huvudforskare från München:
– Den kliniska effekten som ses i denna studie är bland de mest signifikanta som setts i studier med allergivaccination. Det är speciellt anmärkningsvärt att björkpollenallergen, när det förädlas till den aktiva farmaceutiska ingrediensen som används här, är effektiv vid behandling av symtom som orsakas av nära besläktat trädpollen och att det sätter igång specifika antikroppssvar mot dessa.
Företaget ALK avser att lämna in en ansökan om läkemedelsgodkännande för trädtabletten i Europa under 2018. Det finns sedan tidigare en vaccinationstablett mot gräspollenallergi.