Tobias siktar mot crossfit-toppen
I hela sitt liv har Tobias Sahlén lidit av astma och allergi, men han har aldrig låtit sig stoppas av sjukdomen. Nu har han hittat träningsformen som blivit en livsstil.
Crossfit är träningsformen som kretsar kring naturliga rörelser. Det handlar alltså om att efterlikna det som våra förfäder gjorde naturligt: lyfta, klättra, hoppa, släpa och springa. Träningsmaskiner är bannlysta, i stället används ringar i taket, rep, kettlebells, hopprep och så vidare.
Alla rörelser utförs med hög intensitet och konstant variation för att uppnå hög fysisk prestationsförmåga och på så sätt bli så allsidig som möjligt.
Fysiska prestationer
Den högintensiva träningen passar Tobias Sahlén. Han är själv intensiv, energisk och dessutom fåfäng. Han gillar, som många andra, att se bra ut.
– Jag började nöta på gym med meningslös gymträning i tonåren efter att tränarna i friidrott börjat ställa krav på mig.
Tobias, som hoppade över fem meter i längdhopp som 14-åring, tröttnade till slut.
– Men gymträningen gav ingenting. Jag hade svårt att bygga muskler så, säger han.
Till skillnad från klassisk bodybuilding och gymträning inriktar sig crossfit på resultat i form av förbättrade fysiska prestationer och inte på att ”skulptera” kroppen.
Det handlar om rörlighet, kondition, uthållighet, styrka, snabbhet, explosivitet, smidighet, koordination, precision och balans. En vältrimmad kropp blir ofta resultatet ändå.
Tobias sätter sig vant på en konditionscykel och börjar trampa. Musiken dunkar allt högre. För sex år sedan följde han med en kompis på träning och sedan dess har han varit fast.
– Det är roligt och också väldigt socialt, säger han.
Lokalen är dunkel, det luktar svett och gummi. Alla hälsar på varandra, här är många stammisar.
Håller sig inomhus
Tobias går obehindrat över golvet på händerna, svingar sig fjäderlätt i de romerska ringarna i taket och han liksom svävar över det rappa hopprepet med små supersnabba steg medan handlederna rör sig frenetiskt i cirklar.
Att Tobias var allergisk upptäcktes redan när han var två år och fick en videkvist i ansiktet. Kinden svullnade upp och han fick åka till sjukhuset i Blekinge. Sedan var det läkarna som uppmanade Tobias att börja träna.
– Det är ju bra för lungorna, säger han.
Trots astman och allergin, har han inte låtit sig begränsas i träningen, men han föredrar att utföra den inomhus.
– Våren är jättejobbig med konstant rinnande näsa och sveda i ögonen. Det brukar bli stora sår i näsan och jag är helst inte utomhus. Midsommar brukar vara värst, säger han.
Tobias gör därför som många andra allergiker och jobbar hellre än firar. Han ligger aldrig i gräset och han tål inte doften av blommor. Gräs och björkpollen är värst och floderna av tårar och snor får honom att behöva snyta sig konstant.
– Jag har inte gått till allergikliniken på massor av år, men jag har blivit rekommenderad att göra utandningsprov lite då och då. Jag är inte hypokondrisk och jag känner min kropp väl så jag vet vad jag ska göra när trycket över bröstet kommer, säger han.
Siktar på nästa nivå
Under många år avstod han från att ta sin medicin, men han insåg snart att han behövde den för att kunna orka och för att andas bättre.
– Jag vet inte vad jag skulle ha för kapacitet utan astma, men jag kom på att medicinen kunde hjälpa mig i min träning, säger han.
I dag tar han pulmicort, bricanyl och rhinocort regelbundet
Tidigt i fjol vågade han börja tävla, då i klassen Intermediate.
Nu siktar han på att nå den näst högsta standarden RX. Sedan är det bara RX Pro kvar, men för den måste man bli inbjuden av arrangörerna.
Namn: Tobias Sahlén
Ålder: 36 år
Bor: Stockholm
Familj: lever tillsammans med russian blue-katten Lillis och abessiniern Abbis
Gör: arbetar som journalist
Fritid: tränar crossfit sex dagar i veckan
Allergi: pollen och pälsdjur och har astma
Favoritmat: mammas mat, pasta och kladdig sås, försöker äta sallad minst en gång om dagen
Vad är crossfit?
Crossfit skapades i ett garage i Kalifornien av före detta gymnasten Greg Glassman som ville skapa en hybrid mellan flera olika sporter i mitten av 90-talet.
Typiska crossfitredskap är kettlebell, hopprep, rep för klättring, romerska ringar, stång för pull-ups, hantlar, trälåda att hoppa upp på, skivstång, medicinboll. Traditionella träningsmaskiner är bannlysta.
Eftersom fokus ligger på snabba, intensiva träningspass behöver man bara ägna några få timmar i veckan för att bli riktigt vältränad. Ett vanligt pass tar inte mer än 5–20 minuter.
När man tävlar i crossfit räcker det inte att bara vara bra i en av grenarna. Tävlingsmomenten förblir ofta hemliga fram till dagarna innan start. Därför måste man träna på allt hela tiden för att kunna tävla.
Tävlingsklasser
First timer: Här måste du kunna enklare gymnastiska rörelser samt övningar med stång, kettlebells och dylikt.
Scaled: Den här klassen är för dig som bara tävlat några få gånger. Här förekommer liknande rörelser och övningar som i First timer.
Intermediate: Här förväntas den som tävlar kunna hantera de flesta rörelser med stång, hantlar, kettleballs (järnbollar med handtag som väger olika mycket) och så vidare. Du förväntas också kunna hantera flertalet gymnastiska övningar. Du behöver dock varken kunna stå på händerna, svinga dig upp i romerska ringar eller klättra på repet utan hjälp av benen.
RX: Här ska du kunna hantera alla övningar med all tänkbar utrustning och dessutom ska du behärska alla gymnastiska moment. Vikterna är tyngre än i de lägre klasserna. Den som deltar i RX kan förvänta sig i stort sett vad som helst under en tävling.
RX-PRO: I den här klassen tävlar du på individuell regional nivå och hit måste du bli inbjuden, klassen är alltså inte öppen för alla.