Ta med eget eller inte?
När landets främsta vett och etikett-expert Magdalena Ribbing med jämna mellanrum tar sig an frågan retar hon ofta gallfeber på många allergiker. ”Tack, det ska bli så trevligt, jag säger genast att jag är glutenintolerant men jag tar gärna med en egen rätt om det är okej för dig”, var hennes förslag till svar på en väns middagsinbjudan när hon intervjuades på bloggen Glutenfrikost.se för ett par år sedan. Likaså tyckte hon att föräldrar till allergiska barn skulle skicka med egna tårtbitar till barnkalaset och inte förvänta sig att det ordnades med specialkost. Detsamma gällde arbetsplatsens fredagsfika.
Gör en lathund med tips till den som bjudit in
Ogeneröst och ogenomtänkt, tyckte flera av dem som kommenterade hennes svar och sedan dess har frågan diskuterats livligt i olika forum och Facebook-grupper. Särskilt i kalastider.
Men hur ska man göra då – om man själv eller ens barn ska gå på kalas och det är oklart vad som bjuds?
En del tycker att det är hur självklart som helst att ta upp allergier med den som bjuder in – medan andra är väldigt obekväma med att ställa krav. Samtidigt är inte alltid kunskapen om matallergier så stor – och det är inte säkert att den som bjuder in vågar sig på bedriften att baka en mjölk-, ägg- eller glutenfri tårta.
En enkel lösning – som de flesta pläderar för – är att helt enkelt ta med egna korvbröd, muffins eller vad det nu kan handla om. Då går det också att försöka fixa alternativ som liknar det som ska serveras, kanske viktigt framför allt för barn. Men det innebär ju också en hel del extra slit i köket innan varje barnkalas eller middagsbjudning. Ett tips från en förälder till ett glutenintolerant barn är annars att göra en lathund och ge till alla som bjuder in till fest, med tips på allt från allergifritt godis till information om korv, bröd och strössel. Kanske kan det leda till att åtminstone några färre barn får hålla till godo med Piggelin?