Så förkovrar du dig i hängmattan
Jag har ofta storstilade planer i början av sommaren. Högar med böcker att läsa, tidningar som samlats på hög och filmer jag inte hunnit se än.
Det är tur då att det finns mobiltelefoner. Kanske inte framför allt till att prata eller slösurfa i, utan till att lyssna på podcasts, radioprogram och ljudböcker. Det är faktiskt lättare att få till ibland, på kvällspromenaden till exempel. Eller i bilen på väg upp till Dalarna (fast då gäller det att välja något som hela familjen vill lyssna på – annars får någon sätta på sig hörlurar).
Vad kan då vara roligt att förkovra sig i där i bilen, på tåget eller i hängmattan?
Lyssna på recept
Det är till exempel något speciellt med att lyssna på receptprogram, tycker jag. Kanske är det för att programledarna verkligen får leta efter smaskiga beskrivningar av sin matlagning när de inte har en kamera som hjälper till. För den som vill ha inspiration till laga lite mer grönt i vardagen finns ett ganska bra program i Sveriges radios app i telefonen – Los vegos – där kocken Therese Svensson lagar gottig mat som macklasagne, pumpapizza och jordärtskockpalt. En del recept är veganska och innehåller alltså inte ägg eller mjölk, annars tipsas det ofta om alternativ till ost, smör, ägg och ibland gluten i receptbeskrivningen.
För den som vill höra om de senaste hälsosnackisarna finns podden Food pharmacy. Den drivs av personerna bakom hälso- och receptbloggen med samma namn, som även gett ut boken Food pharmacy – en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Podden, som kommer ut med nya avsnitt varje vecka, handlar om allt från barnmat till epigenetik och autoimmuna sjukdomar.
Förenklat sätt
På ett ganska förenklat sätt ska sägas. Det råder till exempel delade meningar om just antiinflammatoriska livsmedel som gurkmeja och dess effekt på tarmfloran – en hel del forskare skulle nog säga att det ännu inte finns någon evidens alls bakom – något som bland annat radioprogrammet Kropp och själ i P1 tagit upp i ett program om tarmfloratrenden. Kropp och själ är förresten ett annat utmärkt program att lyssna på i hängmattan som också finns i Sveriges radios mobilapp, med ofta intressanta aspekter på fysisk och psykisk hälsa.
En annan podd för den som råkat utveckla ett specialintresse för just hälsa är Läkarpodden, som tar upp hälso- och sjukvårdsfrågor på en lite mer grundläggande nivå. Här pratar programledaren Tilde de Paula Eby med läkaren Mikael Sandström om allt från hudproblem och vuxenakne till allergier och intoleranser.
Från Australien
Jag har inte hittat någon bra podcast som enbart tar upp nyheter och forskning inom området astma och allergi. Däremot finns det en australiensisk podd från förra året som verkar ta ett ordentligt grepp om allergiområdet, Allergies (Murdoch Children’s Research Institute) – där två barnallergologer och forskare pratar om allt från anafylaktiska reaktioner till fördröjda mag- och tarmreaktioner.
Kanske är du mer intresserad av psykologi och varför vi människor beter oss som vi gör? Då är podden Dumma människor ett hett tips. Där undersöker programledaren och Rättviseförmedlingen-grundaren Lina Thomsgård tillsammans med psykologen Björn Hedensjö vad forskningen säger om mekanismerna bakom mänskligt beteende. Vetenskap kombinerat med intressanta anekdoter.
För att lyssna på en podd i telefonen behöver du ladda ner en podcast-app i antingen App store (Iphone) eller Google play (Android), till exempel Podcaster, Acast eller Pocket cast.
Och för den som föredrar en gammaldags bok? Ja, då är det bara att prova en av de olika ljudbokstjänsterna som finns!