Så fostrar du en bebisfoodie

”Men hur börjar man?” är den vanligaste frågan Elin Oresten får. Hon driver Instagramkontot @knatteplock med 145 000 följare. Följare som häpet har följt dottern Bonnies väg från att som kladdig bebis glatt leka med maten, via lustfyllt mumsande på broccolibitar till att tidigt avsmaka menyer som lax med jordnötsnudlar.

Ja rätt gissat, mamma Elin är väldigt matglad själv. Och det var den glädjen hon ville förmedla till sin dotter. Men först kollade hon fakta.

– Det ger mig trygghet att veta. Jag var rädd för att hon skulle sätta i halsen i början, så jag läste på om sväljmekanismer och hur statistiken ser ut när det gäller att sätta i halsen. Och det är faktiskt inte större risker med plockmat än med puréer, säger Elin.

Började med plockmat

Projektet mjukstartade när Bonnie var fem månader.

– Hon fick smaka lite, en slick på fingret. Runt sex månader fick hon börja med fast föda på riktigt, och så trappade vi upp det efter hand. Bonnie ville absolut inte bli matad. Så då började vi med lite plockmat, hon fick äta själv.

Det krävde sin dos tålamod, Bonnie tittade på matbitarna som mamma la fram, lekte lite med dem och mosade eller slängde
i väg dem.

– Det var som att hon inte riktigt förstod att hon skulle äta. Det var först runt åtta månader som det började lossna och runt tio månader hade hon verkligen fattat.

Ville dela med sig

Och där någonstans blev Bonnie en viral bebis-foodie.

– Hon hade en sån härlig matglädje! Och jag ville dela med mig av mina erfarenheter.

Det blev Instagramkonto, företag och bok. Och civilingenjören Elin blev licensierad kostrådgivare. Elins främsta syfte med detta var inte att ge Bonnie ett skydd mot allergier, men hon var medveten om den extra bonusen:

– Jag hade läst om forskning om kopplingen mellan tidig introduktion av jordnöt och minskad risk för allergi. Så det var något som jag bar med mig. Jordnötssmör är också ett bra livsmedel som jag använde mycket i matintroduktionen för att det är så näringsrikt med bra fetter, vitaminer och mineraler.

Så börjar du med knatteplock

  1. Börja enkelt med att låta bebisen smaka av det du själv äter. Om familjen ska äta pasta till middag så skippa saltet på pastan och ge en bit till bebisen att prova.
  2. En bit räcker. En pastaskruv, en kokt potatisklyfta eller en avokadoklyfta rullad i sesamfrö. Och matbiten måste vara rejält stor så att bebisen kan greppa den och föra den till munnen. Är bitarna för små kan det leda till frustration innan pincettgreppet är utvecklat.
  3. Läs och lär. Du måste veta vad som går att servera till små barn och i vilken konsistens. Mjuka matbitar ska det vara. Vill du servera till exempel morot eller äpple, så koka bitarna först.
  4. Göm inte grönsakerna. Visst kan du göra smoothies med grönsaker, men se också till att servera grönsaker som de är, så att barnet vänjer sig vid dem.
  5. Ge inte upp. Många gör misstaget att servera något en eller två gånger och sedan ge upp. Men barn kan behöva exponeras många gånger innan de lär sig gilla vissa saker. Bonnie ratade både gröt och ägg i början, men älskar bådadera nu.

Text Maggan Hägglund

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php