Scones

Bakat. Till afternoon tea har sconesen sin givna plats, men de förgyller också en lyxig helgfrukost.

Ingredienser

1 dl växtdryck (havre, soja, ris etc)
1 tsk äppelcidervinäger
2,5 dl vitt rismjöl, finmalet
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl majsstärkelse
0,25 dl strösocker
1 krm salt
1 msk bakpulver
1 krm xantangummi
0,5 dl äppelmos
75 g margarin

Tillagning

Häll upp växtdryck och vinäger i ett glas och låt stå. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Om du använder en bakmaskin använd vingtillbehöret. Tärna margarinet och tillsätt lite i taget i bakmaskin eller med fingrarna. När du fått en smulig konsistens tillsätt äppelmos och växtdryckblandningen, blanda tills du har en jämn, kladdig smet.
Sconesen gräddas bäst i silikonform eller muffinsform. Arbeta med fuktiga händer, obs kallt vatten. Rulla bollar och placera i vald form. Storleken är en smaksak, ett recept räcker till sex medelstora scones. Grädda i mitten av ugnen cirka 10–18 minuter på 200 grader, de ska ta fin färg.
Serveras rykande nybakade med sylt, marmelad, vegansk clotted cream eller citroncurd.

Skriv ut

Recept Green PralineFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: