Julpastej

Lagat. I de flesta hemlagade pastejrecepten ingår späck, men här är den utbytt mot rimmat stekfläsk som gör pastejen godare och smalare.

Ingredienser

250 g rimmat stekfläsk
1 medelstor gul lök
1/2 kg ungnötslever
2 dl glutenfri mjölmix
2 dl havregrädde eller laktosfri matgrädde
1 msk salt
2 krm salpeter
1 msk sirap
1 tsk mald vitpeppar
1 krm mald kryddpeppar
1 msk salvia

Garnering
100 g mandarinklyftor i sockerlag
10 röda cocktailbär
2 dl buljong
2 gelatinblad

Tillagning

Sätt ugnen på 200°. Skär bort svålen på fläsket. Skala löken. Skär lever, fläsk och lök i bitar. Lägg ner det i en matberedaren med stålkniv. Kör så att allt blir finfördelat. Vispa samman övriga ingredienser. Blanda samman alla ingredienser väl.
Häll smeten i en 1 1/2 liter avlång sockerkaksform och ställ in dem i nedre delen av ugnen. 4. Grädda ca 1 timme. Vid 70° innertemperatur är pastejen klar. Låt pastejen kallna innan den garneras.

Garnering
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten. Krama ur och smält dem i lätt upphettad buljong ev. smaksatt med glögg. Låt svalna något. Dekorera med mandarinklyftor och röda cocktailbär. Skeda upp det över pastejen. Ställ kallt och plant att stelna.

Tips
Pastejen och patén kan frysas ogräddade i sina formar och sedan gräddas efter upptiningen. De kan också frysas gräddade men ogarnerade, men kan lätt bli gryning i konsistensen.
Pastej och paté bör inte fryslagras mer än 1-2 månader. Man kan också dela upp smeten i många små aluminiumformar som man tar fram efterhand.

Skriv ut

Recept Eva BoströmFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: