Gyūdon
Lagat. Japansk risskål med mört tunt skivat kött.
Lagat. Japansk risskål med mört tunt skivat kött.
300–400 g tunt skuret nötkött, till exempel högrev, entrecôte
1 stor gul lök, grovt delad
1 tumstor bit ingefära, skivad i tunna stavar
4 dl kycklingbuljong (4 dl vatten + 2 msk kycklingfond)
4 msk japansk soja
1 msk socker
2 msk mirin
Till servering
ris (rundkornigt japanskt ris eller jasminris)
salladslök
äggula (kan uteslutas)
furikake/sesamfrön (kan uteslutas)
Skär köttet tunt om du har en hel bit, koka ris.
Häll kycklingbuljongen i en stekpanna, lägg i löken och ingefäran. Gå i med sojan, socker och mirin, koka upp och låt koka tills cirka två tredjedelar av vätskan finns kvar, cirka 4–5 min.
Gå i med det tunt skurna köttet och koka på medelvärme tills köttet blivit så mört som du vill ha det, cirka 4 minuter (skumma av eventuellt skum).
Servera direkt genom att lägga ris i skålen, följt av köttet, salladslök och, om du tål, en äggula och furikake eller sesamfrön.
Tips: Tunt skuret nötkött finns att köpa i frysdisken i asiatiska livsmedelsbutiker. Eller köp hem en bit entrecote eller högrev, lägg i frysen i 30 minuter, ta ut och skär så tunt du kan.