På besök i glassfabriken
I en liten fabrik i Taberg utanför Jönköping tillverkas Mormor Magdas mjölk- och äggfria glass. Företaget är ett av flera som riktar sig mot allergiker och andra glassätare som inte äter vanlig gräddglass – en marknad som växt stort de senaste åren.
– Den kom ut i butikerna förra veckan och har redan sålt slut, så nu måste vi snabbt göra mer, säger Angela Hafström, som befinner sig bakom den glasvägg som skiljer själva tillverkningslokalen från resten av fabriken.
Försiktigt häller hon ner glassmeten, som består av kravmärkt kokosmjölk, kokosgrädde, sockerlag, kakao och pepparmintolja, i en av glassmaskinerna. Medan maskinen arbetar ställer hon och hennes kollega upp de pastellfärgade förpackningarna som glassen ska skedas upp i. Allt görs för hand, eftersom Mormor Magdas Därproducerade Glass är ett småskaligt glassföretag.
Tradition från mormor
Det hela började för sex år sedan när Angela Hafström inte lyckades hitta något jobb som passade hennes utbildning till informatör. Hon funderade på vad hon skulle göra istället när hon plötsligt fick en idé. Hennes man reste mycket till USA, där det fanns en helt annan glasskultur med många fler spännande smaker än i Sverige. Samtidigt tyckte hon att det saknades en god glass utan tillsatser.
Sagt och gjort – Angela Hafström startade en glassfabrik och började tillverka kvalitetsglass gjord på grädde och utan tillsatser och konserveringsmedel. Namnet tog hon efter sin gammelmormor Magda, som enligt Angela var först i Hultsfred med att göra egen glass på 1940-talet.
Glassen togs emot med öppna armar och tack vare en framgångsrik kampanj på Facebook fanns den snart i en stor del av frysdiskarna i landets mataffärer.
Då kom nästa idé – varför inte göra glass som alla kan äta?
– Ett tag sålde jag min glass från en glasskiosk och säkert var tionde kund frågade om det var mjölk i glassen. Då hade jag själv ganska dålig koll på skillnaden mellan laktosfritt och mjölkproteinfritt, om jag ska vara ärlig. Men jag insåg jag att det fanns ett stort behov av mejerifri glass.
Kokos blev alternativet
Hon bestämde sig för att lära sig mer om allergener och ett par år senare lanserade hon sin första glass fri från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter. Istället för mjölk och grädde valde hon att använda kokosmjölk och kokosgrädde. Sedan dess har hon experimenterat fram en rad olika smaker på sin kokosglass. Målgruppen är både allergiker, veganer och andra glassälskare som vill äta glass som inte baseras på mjölk, ägg, soja eller nötter.
Just mjölkfritt är en marknad som vuxit rejält de senaste åren. Numera rymmer utbudet allt från så kallad raw food-glass, som är gjord på nötter och kokosolja, till de större glassbolagens soja-, ris- eller havreglass.
– Det ligger i tiden så klart, att tänka på vad vi äter och hur det påverkar hälsan och miljön. Men vi har framför allt fått ett jättestort gensvar från föräldrar till allergiska barn, som tidigare fått hålla till godo med isglass om somrarna, säger Angela Hafström.
Noggrann rengöring
Mormor Magdas har, precis som flera av de andra tillverkarna, inga egna maskiner för den mjölkfria glassen. Istället körs glassen i samma maskiner som gräddglassen görs i. Men med hjälp av mycket noggranna rengöringsrutiner, gräddglasstillverkning på separata dagar och separata kylar och skåp för alla allergener har de minimerat risken för kontaminering. Nötter finns inte i lokalerna alls.
– Men drömmen är att en dag kunna ha ett separat rum med egna maskiner för den mejerifria glassen. Det vore så klart allra bäst, säger Angela Hafström.
Trots att marknaden för mjölkfri glass växer snabbt är det ändå svårt att få lönsamhet i glassen, menar hon.
– Det gäller småskalig glasstillverkning överlag, ifall man använder äkta råvaror och undviker tillsatser. Marginalerna är helt enkelt inte tillräckligt stora, så visst är det tufft att få det att gå runt.
Fiffiga glasstips
Plötsligt piper det till från glassmaskinen och hon får bråttom fram. Kvickt ställer hon en bytta under röret där en chokladbrun, krämig massa trycks ut i hög fart.
Konsistensen ser helt perfekt ut. Men häri ligger den stora utmaningen med att göra mjölkfri glass, särskilt när det inte finns något stabiliseringsmedel i. Glassen blir nämligen inte alls lika fluffig som vanlig glass när den fryses ned, utan hård och ibland lite isig. För att få till bra smak och konsistens brukar företaget därför tipsa om att tina glassen långsamt i kylskåp.
Angela Hafströms tips till hugade glassälskare som vill testa att göra sin egen glass på kokosmjölk är att se till att glassmeten är rumstempererad när smeten hälls i glassmaskinen, till skillnad från sorbet eller glass på komjölk då smeten ska vara kall. Det är också bra att inte lämna ett för stort tomrum i byttan som glassen fryses in i, för att undvika att den blir isig.