Nödlösningen blev en hobby
Maria Ohlson och hennes två barn har astma och allergi mot olika djur, men familjen ville ändå ha ett husdjur. Hund var uteslutet, fiskar och ormar kändes inte helt rätt, men kanske en landsköldpadda – eller fler?
– Vår yngsta son är inte lika allergisk. När han var yngre längtade han verkligen efter en hund och klarade av att vara hemma hos kompisar med katt och hund. Men han behövde ändå medicin vid de tillfällena, så det var aldrig aktuellt att vi själva skulle skaffa ett husdjur, berättar Maria Ohlson.
Hon vet själv hur det är att växa upp med en stark längtan efter husdjur – och även hon tjatade på sina föräldrar om att skaffa hund.
Landade på landsköldpaddor
Själv ville hon att barnen skulle få känna hur det är att ha ett djur att ta ansvar för och under en period hade familjen akvariefiskar, men det var inte riktigt samma sak.
– Vi letade runt efter djur utan päls som allergener kan fastna i och då finns det inte så mycket att välja mellan. Det är framför allt reptiler som fungerar och eftersom vi inte är så förtjusta i ormar och ödlor landade valet på landsköldpaddor. De verkade passa oss, eftersom de går att ha ute i en hage i trädgården under sommarhalvåret.
Hon läste på om landsköldpaddor, vilken skötsel och typ av terrarium som krävdes och gjorde sedan slag i saken och införskaffade två stycken. Sedan dess har 20 år gått, barnen har blivit stora och Maria Ohlson har skaffat ytterligare 13 sköldpaddor.
Inga keldjur
De är av tre olika arter som alla kräver sin skötsel och sina boendeplatser, som rätt storlek på terrarierna samt rätt belysning och temperatur. Dessutom behöver man ha koll på sköldpaddornas olika årstidscheman, eftersom de ligger i dvala vid olika perioder.
– Men när man väl ordnat rätt miljö är det egentligen ganska enkelt att sköta dem. De behöver inte ut och rastas klockan sju på morgonen, det enda jag gör är att städa bort gammal mat och avföring, fylla på dricksvattenskålen och ge dem mat.
Sköldpaddorna är inga djur att kela med.
– Nej, då kan de bli stressade. Man ska helst inte hålla i dem mer än när man kontrollerar att de är friska eller om man behöver ta bort ett halmstrå som sitter fast i ögat. De behöver vara i sin miljö, där ljuset och temperaturen är reglerad efter dem.
Men det är väldigt roligt att titta på sköldpaddorna, menar Maria Ohlson, särskilt på sommaren när de kan gå lösa på gräset i sin utehage som ligger i anslutning till växthuset där de också kan gå in.
– När barnen var små älskade de att mata sköldpaddorna med maskrosblad och blommor och hjälpte även till att plocka bort gammal mat från deras bo. Men de fick tvätta händerna efter, eftersom alla reptiler kan ha salmonella.
Föder upp ungar
I dag bor bara en av sönerna fortfarande hemma, så det är framför allt Maria själv som tar hand om sköldpaddorna. Och omvårdnaden av djuren är numera en stor hobby. Hon kan allt om dem och har till och med tillstånd från länsstyrelsen för handel med landsköldpaddor. Det är också bara hon som kan se vem som är vem av de olika individerna.
– Det är speciellt att få följa dem från att äggen kläcks i äggkläckaren till att en unge till slut tittar ut. De är så söta då!
Det är förstås möjligt att utveckla allergi mot sköldpaddor, men det är inte lika vanligt som mot andra djur. Däremot kan underlaget i terrariet eller lådan vara en källa till besvär, eftersom en del arter behöver ha sand och jord som kan yra upp och irritera den som har astma. För att undvika att det dammar när hon städar brukar Maria Ohlson fukta underlaget först och ibland bär hon munskydd. Hon ser också till att bygga med växter på ett bra sätt i boet så att det inte dammar. Men är man väldigt känslig kan man välja en art som inte har sand som underlag, menar hon, till exempel den asiatiska bladsköldpaddan som ska ha regnskogsmiljö i sitt bo.
Vilket råd har du till andra familjer som är sugna på att skaffa sköldpaddor?
– Att läsa på ordentligt innan och att planera för att ha dem under lång tid. En hamster lever i två år, men sköldpaddor kan leva väldigt länge om de sköts på rätt sätt. Rätt miljö gör också att de sällan behöver gå till veterinären.
Det kan även vara bra att komma ihåg att de sköldpaddor som säljs i zoo-affärerna är ofta är ungar på två till tre centimeter, menar hon. För om fem, sex år är de i stället 30 centimeter stora – och behöver ett terrarium efter det.