Maten påverkar Inga-Lills doftkänslighet
När Inga-Lill Rubensson började med histaminfri kost fick hon en oväntad men välkommen bonus – doftöverkänsligheten som hon har lidit av i årtionden blev plötsligt bättre.
– Mycket av det som är överkänslighet för dofter och kemikalier trodde jag tidigare var symtom på allergier, astma och hösnuva. Men det hjälpte aldrig helt med några allergimediciner och det gjorde att jag mer och mer började fundera på om det inte var något annat som var fel, berättar Inga-Lill.
I vuxen ålder stod det klart för Inga-Lill att de kraftiga symtom som hon råkade ut för hängde samman med dofter och lukter av en mängd olika slag. Det handlar om allt från tobaksrök, målarfärg och mögel till trycksvärta, oljor, rakvatten och parfymer. Kommer Inga-Lill i kontakt med limträ till exempel i en ny IKEA-möbel så kommer symptomen direkt. Samma sak i en affär med oljade utemöbler eller en butik med nytryckta tidningar. Det är svårt att åka tåg eller gå på restaurang.
– Först börjar jag hosta och harkla mig, det är första symptomet, sedan blir jag hes, får svårt att andas, blir darrig och det börjar rinna ur ögon och näsa. Därefter kommer det andra: yrseln, trögtänktheten, tröttheten, mattheten och det sitter i resten av dagen. Det är väldigt otrevligt och jobbigt och man blir ju till slut asocial, säger Inga-Lill.
Alla symtom stämde
Men för drygt tre år sedan hände något som skulle förändra Inga-Lills vardag till det bättre. Det började med att hon drabbades av en långvarig diarré. Familjen var samlad över julen och det var då en av Inga-Lills söner plötsligt sa: Mamma, du kanske inte tål histamin.
– Jag vet inte riktigt var han fick det ifrån, men den kvällen satt vi och läste allt om histamin på nätet. Det var slående för varenda symtom stämde. Alla mina problem fanns beskrivna på de där hemsidorna.
Bland annat hittade Inga-Lill på en schweizisk hemsida en utförlig lista med information om livsmedel som innehåller histamin eller andra biogena aminer, till exempel tyramin. Och när hon slutade äta den här maten blev effekten omedelbar. Diarrén försvann, hon blev piggare och kände sig frisk. Efter tre veckor satte hon in den listade maten igen och symtomen återkom.
Numera undviker Inga-Lill histaminer i alla dess former. Det är all typ av fermenterad mat, till exempel lagrad ost och korv, men även tomater bara för att nämna några livsmedel. Men det är inte bara livsmedlet i sig som är avgörande utan även hanteringen och lagringen, förklarar Inga-Lill.
– Histaminet växer till sig i mat som lagras vilket innebär att färsk mat som regel är betydligt bättre. Det kan exempelvis innebära att jag kan äta pinfärsk fisk utan problem, men om fisken har legat på is i några timmar så blir jag jättesjuk av den. Det gäller att skilja mellan färsk och färskhållen. Fisk som tagits ur och frusits in direkt efter fångsten går däremot bra, säger Inga-Lill och tillägger att histaminet ökar snabbare i mat som har många snittytor liksom i proteinrik mat.
Klarar dofterna bättre
Den histaminlåga dieten har förbättrat hennes livskvalitet påtagligt. Histaminintoleransen drabbar hela kroppen, inte bara mage, öron, näsa och hals och hon känner sig nu både piggare och friskare.
Dessutom har alltså den histaminlåga kosten visat sig ha tydlig positiv effekt på hennes doftöverkänslighet.
– Det var verkligen inget som jag hade räknat med. Vad jag vet finns det inga vetenskapliga studier som tidigare har visat det här sambandet, men för mig är det väldigt tydligt. Utan histaminet så klarar jag dofterna bättre. Det har gjort mig friare och ger mig större valfrihet i vardagen, förklarar Inga-Lill.
I och med att vetenskapen ännu inte har kunnat förklara eller bevisa sambandet mellan histaminintolerans och doftöverkänslighet, så har Inga-Lill varit tvungen att ta fram mycket av informationen som hon behöver på egen hand.
– Jag ägnar fortfarande mycket tid åt att skaffa kunskap om det här, men det är inte helt enkelt för nätet är fullt av information som inte alltid är så vetenskapligt underbyggt. Det gäller att skilja tyckande från vetande!