Livsmedelsverket varnar för mjölk i choklad
Personer med svår mjölkproteinallergi bör prata med läkare om att undvika choklad. Det är Livsmedelsverkets råd till sötsugna allergiker, efter att en undersökning visat att många produkter med choklad i är felmärkta.
Tala med läkare eller dietist
Resultatet visade att 12 procent av alla produkter utan mjölkprotein i ingrediensförteckningen och utan ”kan innehålla spår av mjölk”-märkning ändå innehöll mjölk. Och särskilt vanligt var detta i produkter med choklad i. Detta har fått Livsmedelsverket att ta fram ett nytt konsumentråd, som säger att personer med svår mjölkproteinallergi bör diskutera med läkare eller dietist om de ska avstå från att äta chokladprodukter.
Dessutom visade det sig att choklad- och bageriprodukter med varningsmärkningen ”kan innehålla spår av mjölk, hasselnöt eller jordnöt” i vissa fall innehöll så höga halter av dessa allergener att det skulle innebära en risk att äta dem för många allergiker.
Gränsvärden saknas
Livsmedelsverket har redan tidigare gett allergiker rådet att undvika livsmedel som är märkta ”kan innehålla spår av”, eftersom det i dagsläget inte finns några gränsvärden för hur stora de spåren får vara. Det råd som gäller nu är att vara extra uppmärksam på just choklad- och bageriprodukter, eftersom dessa kan innehålla höga halter av just mjölkprotein, jordnötter och hasselnötter.
För att komma till rätta med alla felaktiga märkningar ska Livsmedelsverket öka sin information om hur ”spår av”-märkningen får användas. Företag ska också informeras om att mjölkallergi kan ge lika allvarliga hälsoeffekter som allergi mot jordnötter och nötter. Dessutom ska det fram till den 31 december 2019 utföras kontroller av minst 200 choklad- och bagerianläggningar, för att se så att deras allergenmärkningar är korrekta.