Läkaren: Antihistamin hjälper mot köldallergi
Köldallergi är ingen allergi i egentlig mening, ändå behandlas patienter med allergitabletter. Och de som får anafylaxi bör ha med sig en adrenalinpenna. Theo Gülen, överläkare och specialist inom allergologi och klinisk immunologi vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, förklarar.
Hur vanligt är det att ha köldallergi?
– Det är ett ovanligt tillstånd, men det drabbar cirka en på 2 000 personer i Europa.
Finns det grupper som drabbas oftare än andra?
– Ja, patienter med kroniskt nässelutslag, barn och yngre vuxna, samt patienter med kroniska infektionssjukdomar och cancer.
Helen som vi har intervjuat har flera lager av kläder och måste ändå rusa ut till sin föruppvärmda bil för att åka till jobbet. Varför är det så?
– Dessa förebyggande åtgärder räcker nämligen inte för vissa patienter. Det är omöjligt att förutsäga varför vissa patienter har en ”lägre tröskel” för att utveckla symtom.
Hon kan börja må illa bara av att kolla i frysen, och har till och med fått anafylaktisk chock av kyla. Varför reagerar kroppen så?
– Att må illa bara av att titta i frysen kan inte förklaras av en överkänslighetsreaktion. Det bör vara en konsekvens av flera reaktioner över åren. Det sägs också att köldinducerade anafylaktiska reaktioner kan förekomma hos cirka var femte patient med köldallergi. Jag har dock aldrig sett detta under mina 20 år som allergolog. Hos de flesta patienter sker reaktionerna enbart på huden. Vid anafylaxi frisätter mastceller inte bara histamin utan även andra mediatorer, alltså kemiska ämnen, vilket leder till engagemang av flera organsystem, framför allt luftvägarna och blodkärlssystemet. Sådana reaktioner har beskrivits hos patienter som till exempel har badat eller ramlat i kallt vatten. Ju större hudexponering för kyla, desto svårare reaktion.
Som barn var hon allergisk mot pollen, pälsdjur och frukt. Kan det hänga samman med hennes köldallergi? Finns det sådana korsreaktioner?
– Det finns inga kända kopplingar mellan köldurtikaria och vanliga allergier mot pollen, pälsdjur och frukt. Det finns heller ingen korsreaktion. En studie har undersökt vilka patienter med köldurtikaria som utvecklar anafylaxier (eftersom en av fem patienter gör det) och rapporterat att patienter som har fått svullnad i halsen vid tidigare reaktioner i samband med köldurtikaria, samt patienter som har haft anafylaktiska reaktioner efter getingstick, är mer benägna att drabbas. Observera att antalet patienter som deltagit i studierna är mycket begränsat.
Vad kan man göra för att lindra detta?
– Man kan regelbundet använda antihistamintabletter, allergitabletter. Dessutom behöver patienter som har haft anafylaxi bära med sig adrenalinpenna, säger Theo.