Histamin okänd bov i maten
Många som redan har konstaterad allergi märker att de reagerar mot fler födoämnen.
– De söker läkare upprepade gånger men får bara negativa provsvar, säger Ulf Bengtsson, pensionerad läkare i allergologi.
Svaret kan vara en överkänslighet mot histamin eller andra biogena aminer i maten.
Biogena aminer finns naturligt i kroppen, men förekommer också i viss mat. Vid riktigt höga histaminvärden i exempelvis tonfisk kan vem som helst bli histaminförgiftad och det kan vara direkt farligt. Men känsliga personer reagerar redan vid låga värden. Den första reaktionen sker oftast i vuxen ålder.
– Det är inte så många barn som drabbas, eftersom biogena aminer mest ingår i vuxenmat, säger Bengtsson.
Mat som är rik på biogena aminer är exempelvis lagrade ostar, tomat, dåligt förvarad tonfisk och lagrade köttprodukter som salami. Nässelutslag, huvudvärk eller andra mer diffusa symtom är vanliga reaktioner.
Saknar enzym
För den som redan har andra konstaterade allergier kan det vara mycket svårt att avgöra vad som är en allergisk reaktion och vad som är en reaktion mot de biogena aminerna.
Tyvärr finns i dag ingen vetenskapligt säker metod för att testa om man är känslig mot biogena aminer. Däremot pågår forskning på området. En teori är att personer som är överkänsliga mot histamin har minskad aktivitet av ett visst enzym, nämligen enzymet diaminoxidas (DAO). I normala fall bryter DAO ner histamin tillräckligt snabbt, men vid minskad aktivitet eller brist blir det överskott och en allergiliknande reaktion uppstår.
Det finns faktiskt en testmetod för histaminintolerans som har introducerats i Sverige. Med hjälp av ett blodprov mäter man halten av enzymet DAO i kroppen. Men enligt Bengtsson kan blodprovet vara missvisande. Att göra testet är därför ingenting han rekommenderar i nuläget eftersom det är svårt att tolka resultatet, då det behövs mer forskning på området.
– En del patienter kan ha permanent minskad koncentration av DAO, medan andra skulle kunna ha växlande koncentration under dygnet, säger han.
Från gång till gång
Det skulle kunna vara därför som många upplever att känsligheten varierar och att de tål maten ibland. Andra orsaker till att känsligheten varierar kan vara att magen är i obalans för tillfället.
– Efter en maginfektion kan man vara extra känslig mot biogena aminer. Det kan jämföras med ökad känslighet mot laktos efter maginfektion, säger han.
Effekten av biogena aminer kan också förstärkas av den så kallade cocktaileffekten.
– Om man äter många lika sorters biogena aminer samtidigt så förstärker de varandra, säger Bengtsson.
Dessutom kan man uppleva värre symtom om den här typen av mat kombineras med starka kryddor eller annan tarmirriterande mat.
– Många får en aha-effekt när de förstår varför de blir sjuka efter festen, säger Bengtsson.
Rödvin är nämligen en riktig bov. I kombination med livsmedel rika på biogena aminer kan vinet förstärka effekten. Det beror inte bara på att vin innehåller höga halter av histamin, utan även på att alkohol hämmar nedbrytningen av histamin.
Om man själv vet med sig att man verkar vara känslig mot biogena aminer bör man dock inte oroa sig för mycket utan i stället prova sig fram, menar Bengtsson.
– Har man en ökad känslighet brukar vi peka ut en del livsmedel att vara observant på. Men man blir inte mer känslig på sikt av att prova sig fram. Festmat är inte förbjudet men man bör vara observant på att det hela är en dosfråga, säger han.
Biogena aminer
För att biogena aminer som histamin ska bildas måste livsmedlet innehålla fria aminosyror. Antingen finns de biogena aminerna där från början eller så kan de bildas om maten utsätts för bakterietillväxt. Ett livsmedel med lång lagringstid innehåller också med stor sannolikhet biogena aminer.
Se upp med:
Tonfisk, makrill, ansjovis, sardiner, lagrad ost, fisksås, salami, rökt skinka, sojasåser, surkål, öl, jästextrakt, vin, choklad, skaldjur, spenat, valnötter, banan, sill, tomat, avokado, hallon, ananas.
Symtom:
Huvudvärk, magont, diarré, nässelutslag, illamående, rodnad, diffust obehag.
De vanligaste biogena aminerna:
Histamin, tyramin, tryptamin, kadaverin, serotonin, fenyletylamin.