Glass i stora lass
Sommaren närmar sig, och förhoppningsvis kan vi snart njuta av sol, bad, glass och varma dagar. Utbudet av allergivänlig glass har ökat väsentligt de senaste åren, men det är fortfarande svårt att hitta glass som kan passa om man har många allergier. Allergia har botaniserat i årets utbud.
Till de glädjande nyheterna hör däremot Lejonet och Björnens Coconut Dream, som är gjord på kokos, mango och passionsfrukt. Lejonet och Björnen marknadsför nu fyra av sina glassar som veganska, varav två är sorbeter. Viktigt här är dock att notera att deras veganska chokladglass, som är gjord på kokosmjölk, till skillnad från deras övriga veganska alternativ även innehåller jordnötter!
Siaglass har en lång tradition av laktosfri glass och mjölkfria sorbeter. I år lanserar de även en fläder- och jordgubbssorbet, utöver mango-, citron- och hallonsorbeterna som redan funnits på marknaden i flera år. Precis som deras övriga sorbeter är den mjölk- och nötfri. Sia säljer även glass under etiketten Icedream. Dessa glassar är veganska, och således mjölkfria, men det är bara smaken kokospassion som är nötfri.
De har också en pinnglass, SaltKaramell Kokos, som visserligen är mjölkfri – men tyvärr ändå kan innehålla spår av mjölk.
Från Sia kommer även strutglassen Juni, som är glutenfri. Glassen är laktosfri, men inte mjölkfri. Sia-glass har även en rad isglassar som är mjölkfria. Något förvirrande är det därför att deras veganska apelsinsorbetpinne kan innehålla spår av mjölk, då inga av deras övriga sorbeter kan innehålla “spår av”. Det går att läsa innehållsförteckningen på samtliga glassar på Sias hemsida, även om man självklart alltid ska kontrollera på förpackningen också, då recept ibland kan ändras innan företagen hunnit ändra på hemsidan.
Även Triumfglass har en mycket bra och översiktlig allergiinformation på sin hemsida. Här har man verkligen tänkt till och erbjuder möjligheten att klicka i vilka allergier man har, för att få reda på vilka glassar man kan äta. Man kan också ladda ned detta resultat som pdf! Toppen om man till exempel vill informera släktingar, skola eller förskola om vilka glassorter barnen kan äta. Ännu bättre hade det varit med produktbilder på listorna, så att de var lättare att hitta i butikerna.
Glassjätten GB har ett förhållandevis begränsat sortiment för allergikern, i och med att de valt att använda så många olika grundråvaror. Det är framför allt en utmaning att försöka förstå vilka av deras produkter som fungerar utifrån de egna allergierna.
Deras mjölkfria glassar säljs framför allt under etiketten Choice, och finns såväl som strutglass i glassdiskar, och som glass att köpa hem i plastbytta från matbutiken. Där finns utmaningen att man måste hålla reda på att vissa av deras produkter är gjorda på ris, vissa på soja och andra på mandel eller kokos. Förpackningarna är förvillande lika, och skiljer sig endast åt i färg. Tyvärr som gjort för att välvilliga släktingar ska ta fel när de vill bjuda barnen på glass! Ett plus är dock att choice-struten, som vanligtvis säljs i GB:s glassdiskar, är gjord på ris och är glutenfri.
Observera dock att Choiceglassen baserad på ris numera har märkningen ”Kan innehålla spår av nötter”.
Från GB kommer också klassikern Magnum Vegan. Tyvärr förefaller de nu enbart sälja smaken Magnum Vegan Almond, som alltså innehåller mandel. Den kan även innehålla spår av mjölk och innehåller ärtprotein, så den är inte optimal för baljväxtallergiker heller.
GB har också en isglass, Solero Mango, som enligt hemsidan marknadsförs som vegansk, men samtidigt innehåller spår av mjölk. Den har också den något ovanliga innehållsförteckningen “Fri från Bestrålning, Alkohol och Kött”.
Om man som allergiker även vill undvika raffinerat socker, hålla sig till mindre bearbetade ingredienser och välja ekologiskt, är utbudet skralt. Företaget Sophies Raw säljer glassar som framför allt har nötter som bas, men de säljer även de kokosbaserade pinnglassarna Coco Choco, och Coco Cappucino som enligt hemsidan marknadsförs som nötfria. För den som är nötallergisk kan det därför vara bra att veta att företagets övriga glassar innehåller nötter, vilket ju alltid ökar risken för kontamination. De nötfria glassarna tillverkas i samma maskiner, men efter noggrann rengöring.
Det finns också en del andra utmaningar med köpeglassar. Om man till exempel är allergisk mot fruktkärnmjöl kan det vara ytterligare en utmaning att hitta mjölkfria glassar, då det verkar användas av många företag. För den som vill känna sig helt säker är kanske det allra bästa att göra egen glass hemma. Det finns numera till exempel ofantliga mängder recept på hemgjord glass, ofta med frusen banan som bas, om man söker på “nice cream” på nätet. Då kan man smaksätta med de råvaror man själv tål och tycker om – förutsatt att man tål banan, vill säga…