Forskare kartlägger alfa-gal i kött
Vår och sommar ökar risken för köttallergi, som orsakas av fästingbett. Forskare försöker nu ta reda på så mycket som möjligt om allergin och vilka livsmedel drabbade främst bör undvika.
– I övrigt vet vi är att allergin framför allt drabbar medelålders patienter och att du får symtom först efter 2–6 timmar, vilket försvårar upptäckten. Vi har också funnit att personer med blodgrupp B och AB sällan får köttallergi, eftersom dessa blodgrupper redan innehåller en kolhydrat som likar alfa-gal, säger Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi.
Kraftigast reaktioner
I sin forskning använder hon sig av en kohort på 128 patienter med allergi mot alfa-gal.
För att hjälpa de som drabbats försöker Marianne van Hage och hennes kollegor även kartlägga vilka kött- och mejeriprodukter som orsakar kraftigast reaktioner.
– Vi vet till exempel att inälvsmat innehåller höga mängder och kan ge svåra reaktioner. Mjölk innehåller mindre alfa-gal, så vissa kan fortsätta att ha mjölk i kaffet.