Annons

Europeisk konferens om matallergi

I februari anordnade EAACI, European Academy of Allergy and Clinical Immunology, en konferens om matallergi och anafylaxi i Venedig. Det här är några av de forskningsrön som presenterades.

Matallergi hos barn orsakar oro och ensamhet och påverkar därmed deras livskvalitet dramatiskt. Enligt en italiensk studie var 23 procent av de allergiska barnen inte längre nyfikna på att prova ny mat, trots att de upplevde sin kost som ensidig. Ett av tio barn avstod från viktig fysisk aktivitet av rädsla för att trigga igång en anafylaktisk chock.
Ett av fem barn följde aldrig med på kalas eller picknick med sina kompisar och en av fyra tog alltid med sig egen mat. De allergiska barnen visar sig vara mer rädda för att bli sjuka och har en större oro kring mat än barn med diabetes.
Ett annat orosmoment, för de svårast allergiska, är behovet att ständigt bära med sig livräddande medicin, som adrenalinspruta. Den är lätt att bära med sig och att använda, men en av tre tar ändå inte med sprutan när de går ut.

Korsallergiska reaktioner

EAACI har publicerat rekommendationer för att förebygga allergi hos barn. De innehåller råd till familjemedlemmar att sluta röka, att äta frukt och grönsaker, att öka intaget av antioxidanter och D-vitamin. Samtidigt betonar man att det fortfarande behövs mycket mer forskning om immunförsvarets mekanismer.
Cirka åtta och en halv miljon européer är drabbade av pollenallergi och får även reaktioner när de äter frukt och grönsaker, så kallad korsallergi. Professor Murano från Italien rapporterade att det hela tiden blir fler sorters frukt och grönsaker som orsakar korsreaktioner med pollen från växter. I Italien och Spanien är persika och aprikos vanliga orsaker till korsallergiska reaktioner, i Frankrike och Tyskland är det äpple, i England plommon och i Schweiz och Holland selleri och fänkål. Det beror delvis på skillnader i exponering för olika sorters pollen och skiftande matvanor, men också på skillnader i typ av allergen i frukt och grönsaker i olika länder.

Probiotika

Professor Susanne Halken berättade om att probiotika har effekt på immunsystemet och återställer bakteriefloran i tarmarna. Det hjälper kroppen att känna igen allergenen utan att sätta igång en allergireaktion. Dessutom har mjölksyrabakterier en välkänd antiinflammatorisk effekt, vilket betyder att de kan lindra symtomen vid matallergi. Dock hjälper inte alla typer av probiotika och dosen måste vara högre än den man får av att äta yoghurt.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php