Birgitta cyklar för livet
Du som har astma har speciellt mycket att vinna på att förbättra din kondition. En sjukgymnast kan hjälpa dig att komma igång med din träning.
Birgitta Ahlbin, 68, har gått och tränat hos sjukgymnasten Ingrid Hemström Nordgren på Södermalm i Stockholm i tre månader. Astmadiagnosen fick hon för ungefär tre år sedan, men i höstas började hon känna sig sämre.
– Jag blev så lätt andfådd, jag kunde inte längre gå och prata samtidigt. Jag tänkte att det är nog hjärtat.
En läkarundersökning visade att det inte var något fel på hjärtat, utan att det var astman som blivit sämre. Antagligen gjorde en långdragen och besvärlig förkylning sitt till. Birgitta blev rekommenderad att boka tid hos sjukgymnasten Ingrid Hemström Nordgren, som är specialiserad på patienter med lungsjukdom.
Det ska vara lika naturligt för en patient med astma att gå till sjukgymnast som en med ont i ryggen
När Birgitta kom till Ingrid första gången fick hon börja med att berätta sin sjukdomshistoria och göra en spirometriundersökning för att mäta lungfunktionen. Det är utgångspunkten för alla nya astmapatienter.
Därefter följde tre besök med astmaskola. Då gick Ingrid igenom hur lungorna ser ut och fungerar, hur man bäst tar sin medicin, andningsteknik för att minska andfåddhet, hur man kan lägga upp sin fysiska träning med mera. Det är något som är nytt för de flesta patienter, de har inte fått denna kunskap inom vården. Undantaget är de som haft turen att tillhöra en vårdcentral som har en utbildad astmasköterska.
Eget program
Stämningen i den lilla gymlokalen, med skyltfönster mot en lugn sidogata, är avslappnad och skämtsam. Två personer i taget cyklar sina bestämda minuter och kilometer på konditionscyklarna. Ingrid Hemström Nordgren håller reda på när hon ska öka och minska motståndet och skojar med patienterna under tiden. Det ska vara trevligt att träna så att man gärna kommer tillbaka.
Träningen är inte hårdare än att man har tillfälle att prata lite mellan de olika momenten och det är lätt att lära känna varandra. Men det är ingen gruppträning betonar Ingrid.
– Det händer att mina patienter är borta flera veckor, om de åker på en förkylning till exempel, och då ska de inte behöva känna att de halkar efter de övriga deltagarna i en grupp. Var och en följer sitt eget program.
Vid det femte besöket fick Birgitta göra ett konditionstest och grundat på det lades hennes individuella träningsprogram upp.
– Jag cyklar sju kilometer på tjugo minuter och jag har fyra uppförsbackar, berättar Birgitta medan hon energiskt trampar på.
Cyklingen kan ses som både konditionsträning och uppvärmning. Efter den följer träning med de olika maskinerna där man tränar styrketräning. Det finns också balansboll och balansplatta att träna på.
Klarar mer
De flesta av Ingrids astmapatienter går bara astmaskolan och provar på träningen en gång. De kan sedan slussas vidare till någon träningsform som passar dem, på Friskis & Svettis eller i pensionärsföreningens regi till exempel. Andra går kvar i två-tre terminer innan de är redo att fortsätta att träna på egen hand. Målet är att alla ska ta steget till friskvård, att hålla på med någon form av fysisk träning är väldigt viktigt menar Ingrid Hemström Nordgren.
Man kan inte styrketräna lungorna, men när man tränar upp konditionen klarar man mer ansträngning i vardagslivet innan man blir sämre i sin astma. Det är också positivt att öka sin kroppsmedvetenhet, att kunna minska spänningen i muskulaturen runt axlarna och öka bröstkorgsrörligheten.
Många som kommer till Ingrid är rädda för att anstränga sig. De behöver få hjälp att ta reda på vad som är normal andfåddhet och vad som är försämring av astman. Det hjälper PEF-mätaren till med att visa.
Ingrid Hemström Nordgren är specialist i lungmedicin och har bland annat arbetat med rehabilitering av astmapatienter på Årekliniken.
– Det är naturligtvis en fördel för mina patienter att jag kan mycket om sjukdomen. Vanliga sjukgymnaster är väldigt mycket inriktade på ryggar och axlar och kan vara lite rädda för vad som händer när astmapatienter anstränger sig. Men det är bättre att gå till en vanlig sjukgymnast än ingen alls. Jag tycker att man ska vända sig till sin distriktsjukgymnast eller en privatpraktiserande. Man behöver ingen remiss till det.
– Det är bra att ha bestämda tider och ett fast schema att följa så att man kommer igång, tycker Birgitta. För träningen är jättebra, jag känner att blodcirkulationen kommer igång och jag blir piggare när jag rör på mig.
Sjukgymnastens bästa tips
- Hitta en träningsform du tycker om
- Använd PEF-mätare innan och efter träningen. Om du får sämre värde efter träningen betyder det att bronkerna dragit ihop sig, då behöver du kanske ta mer medicin eller längre uppvärmning innan passet.
- Vid konditionsträning är det bra med lång uppvärmning följt av intervallträning och avsluta med lång nedvarvning.
- De två låtarna uppvärmning, som är vanligt på till exempel ett jympapass på Friskis & Svettis, är för lite för en del. Kom då tidigare och värm upp en stund på motionscykel.
- Ta så mycket medicin du behöver innan träningen.
- Kom dit i god tid så att du inte är stressad.
- När du tränar utomhus i kyla använd mask som värmer upp luften.