Äggallergin blev bättre efter graviditet
Johanna Petersson har haft svår äggallergi i hela sitt liv. Efter hon fått barn gjorde hon nya tester, och det visade sig att allergin hade mildrats. Hon kan fortfarande inte äta ägg, men nu klarar hon att ta i ägg och mata sitt barn. Våga prova – på ett säkert sätt – är hennes råd till andra allergiker, allergin kan ändras med tiden.
– Allergin mot ägg var nog det värsta när jag var barn, det räckte att jag var i samma rum när någon knäckte ett ägg så blev jag jättesjuk. Jag fortsatte att vara extremt allergisk även som vuxen.
Hålla i ett ägg
När Johanna blev gravid började hon fundera på hur det skulle gå att mata barnet med mat som hon själv inte tålde. Hon pratade med sin läkare och de kom fram till att hon skulle göra en kontrollerad äggprovokation på sjukhuset när hon ammat klart.
– Ägg är ju ett baslivsmedel som är bra för barn att äta, men jag kunde inte ens ta i eller vara i närheten av ägg.
Johanna fick börja med att hålla ett kokt ägg i handen. Det gick bra, så hon fick sedan skala och mosa ägget. Ingen reaktion. I sista steget la hon lite ägg mot ytterdelen av läppen, även det gick fint. Sedan stannade man, att prova att äta ägget var ingen idé eftersom Johanna har så höga IgE-värden (allergiantikroppar).
– Allt gick över förväntan, min läkare tycker att det är lika fantastiskt som jag. Det kan vara graviditeten som har ändrat allergin, men det går inte att veta säkert. Jag har ju inte vågat testa eftersom jag fått så svåra reaktioner tidigare.
Bättre livskvalitet
Även om Johanna inte kan äta ägg så kan hon nu laga och mata sin son med omeletter, och sambon kan äta ägg hemma. Känslomässigt är det dock fortfarande rätt jobbigt att hantera ägg, konstaterar hon, men hon gör det ändå.
– Det är viktigt att våga testa om allergin har ändrats för att få bättre livskvalitet. Samtidigt kan det vara en utmaning när man varit allergisk länge. Testerna måste ju ske på ett säkert sätt såklart, och om det inte går att göra hemma kan man be att få göra provokationer på sjukhus.
Natalia Ballardini, överläkare och specialist inom allergologi på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, håller med om det är viktigt att testa på ett klokt och kontrollerat sätt.
– Att få kraftiga reaktioner av luftburna allergen eller hudkontakt med födoämnen man är allergisk mot är extremt ovanligt. Det har vi till exempel sett då barn och ungdomar med jordnötsallergi genomgått luftburna jordnötsprovokationer på sjukhuset. Men har man en allvarlig födoämnesallergi, och har reagerat med anafylaxi (allergisk chock) tidigare, är det viktigt att diskutera med sin doktor och få stöd om man vill testa och se om det skett en förändring i allergin.