Okej att kräva intyg för specialkost?
Det är många barn som äter någon typ av specialkost i skolan. Kanske till och med lite för många, enligt skolorna. Tidigare i höstas rapporterade Sveriges radio P4 att kostchefen i Kramfors kommun vill minska på specialkosten genom att kräva läkarintyg.
Enligt kostchefen är svinnet på den dyra specialkosten stort. Barn som egentligen ska äta glutenfritt väljer tydligen ändå att då och då äta av den vanliga skolmaten – för att den är godare.
”Jag är jätterädd att det ska bli fel någon dag för någon som verkligen är allergisk. Risken ökar när det blir allt fler specialportioner framme på serveringsborden”, säger kostchefen.
Artikeln delades och kommenterades flitigt i Facebooks allergigrupper.
Orättvist krav
Men förslaget om läkarintyg var egentligen ingen nyhet bland landets allergiföräldrar, många skolor och förskolor kräver redan i dag intyg för att servera särskild mat till födoämnesallergiska barn. Många tycker dock att detta är djupt orättvist – och diskussionerna kring intygskravet har därefter gått heta.
Reglerna borde vara lika för alla
Dels finns det inget stöd i skollagen för att kräva intyg, menar en del. Och är det verkligen rättvist att veganer och vegetarianer får välja bort kost utan omsvep, medan allergiker måste visa intyg? Ett problem är också det faktum att vissa allergier inte syns på allergitesterna. I många fall, särskilt när det gäller mjölkproteinallergi, är det i stället föräldrarnas beskrivning av barnets symtom som ligger till grund för en diagnos. Då gäller det att vara överens med läkaren om att utesluta de misstänkta födoämnena.
Samtidigt sympatiserar många ändå med de skolor och förskolor som kräver läkarintyg, eftersom det kan minska risken för att föräldrar på eget bevåg testar att utesluta olika födoämnen ur sina barns kost.
Tips på genvägar
Betydligt större är irritationen över de vårdcentraler och barnläkarmottagningar som tar ut en avgift för att skriva allergiintygen, särskilt eftersom detta helt beror på var i landet man bor. Ett flertal föräldrar uppger att de måste punga ut runt 300–400 kronor för ett intyg, medan det på andra platser är helt gratis.
”Tycker inte det är okej, man tar inte betalt för läkemedel idag eller besök av läkare på barn. Så varför ett intyg, det är som att läkaren ska skriva ut recept”, skriver en förälder i en av allergigrupperna och får medhåll från andra.
Som tur är tipsas det även i grupperna om sätt att komma runt avgiften. En mamma loggade till exempel in på Vårdguiden på nätet och klickade i att hon behövde intyg på specialkost från sin sons barnläkarmottagning inför förskolestarten – två dagar senare damp det utan kostnad ner ett intyg i brevlådan. Andra föräldrar har kontaktat den inkopplade dietisten och fått kostnadsfria intyg från denna. Detta funkar dock inte på alla skolor och förskolor, eftersom vissa bara godkänner intyg som är skrivna av läkare.
Själv kan jag absolut förstå att min sons förskola ville se ett intyg på hans mjölkprotein- och äggallergi när han började där. Det krävde bara ett telefonsamtal till allergiläkaren och kostade oss ingenting. Men nog borde reglerna vara lika för alla – oavsett var man bor eller vilken vårdcentral man går till.