Varför kliar det när jag äter kräftor?

Jag är inte allergisk mot skaldjur, men varför kliar det runt munnen när jag äter många kräftor? Och kan allergi förväxlas med oro och ångest? Jens Richter, specialistläkare på allergimottagningen vid SUS Lund i Region Skåne, svarar på läsarnas frågor.

Fråga: Jag är inte allergisk mot skaldjur, men när jag äter många kräftor eller en skaldjursplatå börjar det klia runt munnen och på händerna. Samma med jordgubbar, om jag äter många börjar det klia.

Svar: Olika födoämnen innehåller ju stora mängder av diverse biologiska substanser. Mat från havet, särskilt om den inte är helt färsk, kan till exempel innehålla större mängder histamin, som kan ge upphov till klåda. Jordgubbar innehåller olika syror.

I kontrast till en egentlig allergi, där ibland ganska små mängder räcker för att utlösa en allergisk reaktion, låter din reaktion som en mer ”dosberoende” överkänslighetsreaktion. Du har helt enkelt överskridit kroppens förmåga att hantera en viss mängd. Det är inte farligt, även om det kan vara obehagligt. Att tvätta händerna ofta under måltiden kan hjälpa.

För att citera 1500-tals läkaren Paracelsus; ”Allting är gift och ingenting är utan gift och endast dosen gör att något inte är gift.”

Fråga: Hur är jag säker på att det är en allergisk reaktion jag fått? Att det inte är oro som exempelvis ger utslag?

Svar: Allergiska besvär beror på en aktivering av kroppens immunförsvar. Immunsystemet finns ju överallt i kroppen, men är särskilt aktivt där vi har kontakt med omvärlden (hud, slemhinnor i andningsvägar och mag-tarm-trakten). Om immunförsvaret aktiveras genom kontakt med ämnen som är ”ickesjälv” (det som immunsystemet reagerar mot vid allergi, i kontrast till autoimmuna sjukdomar) utlöses en typ av försvarsreaktion med frisättning av olika kroppsegna substanser – som också spelar en roll i andra typer av stressreaktioner i kroppen.
Oro och ångest är psykiska tillstånd som också leder till en fysisk stressreaktion. Kroppens respons till olika stressfaktorer är relativt likartad och det kan vara svårt att identifiera utlösande stressfaktorer. Att ha en allvarlig allergi kan såklart orsaka oro och ångest, till exempel i samband med svåra födoämnesallergier.

I befolkningsstudier av människor med självrapporterade allergier fanns ett större än förväntat antal människor som också rapporterade om oro och ångest. Det är möjligt att sådana fynd beror på en så kallad metodisk bias, det vill säga att människor med bakomliggande ångestproblematik överrapporterar vad de misstänker kan vara allergiska besvär. Med andra ord: vad är hönan och vad är ägget?

Läkare bör ta berättelser om oro och ångest på allvar, de är en del av hur människor hanterar sjukdom och hälsoproblem rent allmänt. Det finns möjligheter att utreda om en rejäl allergi föreligger eller inte, men ett provsvar är aldrig hela sanningen. Det är alltid en person i sin helhet som söker hjälp.

Vi vill ha din fråga!

Har du en fråga som en jurist, dietist, städexpert eller allergolog kan svara på? Skriv då till oss på expert@allergia.se

Text Anna Liljeberg