Välkommen till det parfymfria kontoret
Tatanja blev helt groggy och var tvungen att sjukskriva sig. En annan kvinna fick åka till akuten med svullet ansikte. Det är inte så lätt för den som inte är doftöverkänslig att förstå att den härliga handkrämen eller sköljmedlet kan göra jobbet till en akut risk för arbetskamraterna. Vi besöker kontoret som förstått – och anpassat sig.
Känns det annorlunda att komma in på en parfymfri arbetsplats?
Nja, inte vid första sniffningen. Inte för mig.
– Men här ska alla medarbetare ska kunna jobba utan att få huvudvärk eller bli trötta, även de som är extra känsliga för dofter, säger Anna Lindqvist, verksamhetschef.
Anna säger att det var en tidigare kollega som lyfte frågan. Kvinnan reagerade kraftigt på dofter och kunde få allvarliga problem som huvudvärk och hudreaktioner.
– Att hon var så öppen med sina besvär gjorde att vi andra förstod bättre och blev motiverade att göra förändringar. Vi har tillsammans utvecklat riktlinjer som vi tror fungerar hos oss.
Var tredje har besvär
Man räknar med att ett tredjedel av alla har någon form av doftkänslighet. Det blir väldigt många människor. Och även de ska kunna jobba eller komma hit på besök.
Vi banar oss väg via skohyllor (här tar alla av sig ytterskorna), passerar lilla konferensrummet ”Superhen” med en androgyn hjälte i rosa trikåer och blå mantel till vänster och ett skåp med broschyrer till höger. En med en bild på en mycket trött kille med bebis på omslaget och rubriken ”Hur är livet som pappa?”, en med en bild på Shahab Ahmadin, ordförande i MÄN, och citatet ”Vi är inte en herrklubb för likasinnade, vi vill förändra världen”.
Här är kontoret där man jobbar för en mer jämställd värld utan våld.
Som besökare provsniffar jag förgäves för att kunna känna parfymfriheten, däremot märker jag direkt att frekvensen av välkomnande leenden är extremt hög. Det är nog ett snällkontor, det här.
– Det är en jättebra arbetsplats, säger Mattias Lindholm med eftertryck där han sitter vid en av alla datorerna.
Får dofta kaffe
Väggkartan som visar MÄN:s verksamhet över landet är full av färgglada knappnålar som små positiva antivåldskämpar utströdda över Sverige.
Här i Hammarby Sjöstad jobbar 40 anställda även om inte alla är på kontoret samtidigt. I köksdelen, bredvid de generösa fruktskålarna puttrar snart kaffebryggaren.
– Ja, det är inget doftfritt kontor, det får gärna dofta kaffe och bullar, säger Anna Lindqvist.
Men det unika här är att hela arbetsplatsen är parfymfri. Det står inskrivet i medarbetarpolicyn. Det är så bra formulerat att vi citerar det direkt.
”MÄN:s lokaler ska vara parfymfria på grund av allergier. Detta innebär att alla som ska vistas på vårt kontor ombeds undvika att använda parfymerade produkter. Konkret innebär det att vi rekommenderar alla anställda att inte använda parfym, rakvatten, parfymerad handkräm eller parfymerade tvätt- och sköljmedel när man ska vistas på kontoret, och även undvika starkt parfymerade hårprodukter och andra starka dofter. Till kontoret köper vi enbart in parfymfria hygienprodukter. Vi uppmanar alla besökare att respektera att kontoret är parfymfritt. Alla medarbetare kan bidra till att upprätthålla vår parfymfria policy och en god arbetsmiljö för alla anställda genom att uppmärksamma kollegor eller besökare på vad som gäller”.
Men hur fungerar det i praktiken?
– Det är inte lätt och ibland blir det inte rätt, säger Anna.
– Det svåra är hur man ska förklara det på ett bra sätt för besökare, säger Mattias.
Chefen påminner
Ibland står kanske de långväga besökarna där i dörren och man har en timmes möte inbokat. Vad gör man då när det känns på långt håll att här är det extra Paco Rabanne, Black Opium och så en släng av hårspray och sköljmedel på det?
– Det har hänt en gång att en medarbetare faktiskt fick be en gäst gå ut och tvätta av sig. Ibland hyr vi externa mötesrum eller ber den som är doftkänslig att jobba hemma just den dagen‚ säger Anna.
De egna medarbetarna får information om vad som gäller när de anställs och glömmer någon av sig så påminner chefen eller kollegorna vänligt.
– Men alla vill ju sina arbetskamrater väl, säger Anna.
Själv är hon så van att hon till och med slutat använda parfym privat.
Fler upplever fördelar
Jannica Tollén är rätt nyanställd HR-ansvarig och väldigt nöjd med parfymfriheten.
– Jag tyckte det var jätteskönt, jag är själv känslig för starka dofter. Jag ser det som att på arbetsplatsen ska man ha lugn och ro. Triggas sinnena i gång så störs man, det gäller både starka dofter och ljud, säger Jannica.
Det kan ibland vara så att även den som inte är känslig för dofter upplever fördelar när arbetsplatsen blir parfymfri. Som någon som lite förvånat men glatt utbrast: ”Men nu får jag ju inte migrän längre på eftermiddagarna!”
Och efter pandemin, då många arbetat hemma, har man hos MÄN ansträngt sig mer för att se till att parfymfriheten fungerar och också ordnat telefonbås eftersom det kan bli tröttsamt och jobbigt med för mycket ljud i det öppna kontorslandskapet.
– Det är vår ambition att ingen medarbetare ska få problem för att de arbetar här, och doftöverkänslighet är ju som ett slags osynlig allergi, säger Anna.
Doftande sjal
Det enda på arbetsplatsen som avslöjar att detta är en parfymfri zon är en diskret handskriven liten lapp och överflödet av stora gröna växter, fredskallor trängs med monsteror, som förbättrar inomhusluften.
Men ibland blir det fel ändå.
Jag slår mig ner tillsammans med Tatjana Lauritzen som jobbat som ekonom hos MÄN i fem år. Hon ger mig två ögonblicksbilder. Först berättar hon om den där dagen då hon insåg att hon och den vackra sjalen som hon svept om halsen faktiskt kunde vara problemet.
– Jag såg hur en kollega som satt bredvid mig på ett möte plötsligt ryggade tillbaka från mig. Jag visste att hon var mycket allergisk och jag hade slutat använda parfym på jobbet av hänsyn till henne. Nu insåg jag att det ändå var jag som var problemet, det satt kvar en aning parfym på min sjal, det räckte för att hon skulle må dåligt.
Från den dagen slutade Tatjana helt att använda parfym.
Ligger kvar som ett moln
Nästa ögonblick utspelar sig flera år senare.
– Jag upptäckte att jag reagerade på något här på jobbet. Jag sa först ingenting, man vill ju inte vara den som klagar. Men jag fick huvudvärk, det började klia i halsen och jag blev helt groggy. Till slut fick jag sjukskriva mig en dag.
Och eftersom parfymfritt är en arbetsmiljöfråga på MÄN, tog hon upp det med sin chef, som in sin tur tog samtalet med en nyanställd som i all oskuld inte fattat att parfymfrihet inte enbart betyder att man inte ska dränka sig i julklappsparfymen utan också omfattar parfymerade sköljmedel.
Det löste sig. Och för det mesta fungerar det utmärkt.
– Jag rekommenderar andra arbetsplatser att införa parfymfrihet. Många som är doftöverkänsliga vill inte säga något, utan sitter i stället åtta timmar om dagen bredvid någon som doftar av torrschampo eller hårprodukter. Jag kan ju känna om någon parfymerad besökare bara varit inne i lokalerna tillfälligt – doften ligger kvar som ett moln.
4 tips för en parfymfri arbetsplats
- Börja med att gemensamt diskutera varför ni vill göra jobbet till en parfymfri zon. Finns det medarbetare som får jätteont i huvudet, får hjärndimma, behöver gå hem på grund av starkt parfymerade dofter?
- Var rimligt ambitiösa. Fråga er vad ni kan klara av, så inte hela projektet faller på grund av att ni inte kan vara helt perfekta.
- Gör det till en arbetsmiljöfråga. Det är viktigt att lyfta frågan till ett strukturellt plan. Det är inte den som är allergisk utan chefen eller HR som ska ta samtal med medarbetare och besökare som inte följer policyn.
- Lär av misstagen, diskutera under resans gång vad som fungerar och vad som inte fungerar och varför.
Doftöverkänslig – vad är det?
- Den som är doftöverkänslig får besvär av vissa dofter och kemikalier. Egentligen är det inte doften i sig som framkallar besvär utan ett ämne som retar slemhinnor i det så kal- lade kemestetiska sinnet. Det innebär att nerverna överreagerar på vanliga ämnen i vår omgivning, som parfym, tvättmedel, lösningsmedel, bilavgaser.
- Symtomen varierar, men man kan få irriterade ögon, snuva, nästäppa, huvudvärk, yrsel och luftrörsbesvär i form av hosta, slembildning och andnöd.
- Cirka en tredjedel av befolkningen upplever obehag i samband med dofter och 6 procent har diagnosen SHR, sensorisk hyperreaktivitet. Ännu finns ingen medicin mot SHR, även om forskning pågår. Därför är alla doftöverkänsliga beroende av att omgivningen visar hänsyn.
Visste du att…
…vi har egen förening som dig som har doftöverkänslighet? Läs mer på oparfymerat.astmaoallergiforbundet.se.