Vad beror din rödvinshuvudvärk på?

Varför får vissa huvudvärk redan av ett litet glas pinot noir? Är det sulfiter, histaminer eller tanniner som är boven? Så här säger forskningen.

Alla typer av alkohol kan ge ont i huvudet, men varför får vissa sprängande huvudvärk redan efter ett glas rött vin? Det är en fråga som har diskuterats sedan antikens Grekland. I realiteten kanske det inte finns ett svar.

– Det finns olika ingredienser i vin man kan vara allergisk mot, även om det är ovanligt då vinet innehåller så små mängder. Röda viner kan exempelvis innehålla färgämnen, säger Mohanna Mahmoud Alavi, specialistläkare inom allergi på Sophiahemmet 
i Stockholm.

Inte samma regler som för mat

Tyvärr är reglerna kring innehållsförteckning inte lika omfattande för alkoholhaltiga drycker som för annan mat och dryck. EU kräver bara att vissa allergener märks ut på förpackningen, som mjölk, jordnötter, sulfiter och spannmål med gluten.

Du kan också vara känslig för histamin. Det är ett ämne som finns naturligt i våra kroppar. När du får i dig ett ämne du inte tål släpper cellerna ut histamin, vilket ger en allergisk reaktion. Histamin kan också bildas i mat. Vissa födoämnen, som vin, har en histaminfrisättande effekt i kroppen, det vill säga de gör att kroppen själv frisätter histamin så att nivåerna stiger, vilket kan ge en allergiliknande reaktion, med huvudvärk, rodnad och illamående.

– Extra stor risk är det om du dricker rött vin och samtidigt äter mat med mycket histamin, som ost, salami eller skaldjur.

Stör nedbrytningen av alkohol

Och för ett år sedan kom en studie gjord av amerikanska forskare, publicerad i Scientific Reports, som lanserade teorin att rödvinshuvudvärken orsakas av en kombination av alkohol och en antioxidant kallad quercetin.

– Quercetin stör hur kroppen bryter ner alkohol.

Både gröna och röda druvor inne­håller quercetin, men vid tillverkning av vitt vin och rosévin tas skalen bort efter att frukten har krossats. Skalen lämnas däremot kvar när röda och orangea viner jäser, så mer quercetin läcker ut i dessa viner.

Fler saker du kan vara allergisk mot i alkohol:

  • Sulfiter: Drar ihop luftrören, så är du astmatiker kan du vara känslig. Sulfiter tillsätts till de flesta viner, något mer i söta viner. Halterna brukar vara lägre i ekologiska viner.
  • Färgämnen: Kan ge hudutslag och astmaanfall hos överkänsliga. Finns i många blanddrycker, cider, likör och starkvin.
  • Smakämnen: Kryddor, extrakt från nötter, kakao, bär och örter kan orsaka allergiska reaktioner.
  • Laktos: Kan finnas i gräddlikör, men ofta är mängden så liten att laktosintoleranta inte reagerar på detta.
  • Ägg- och mjölkproteiner: I vissa viner finns det faktiskt spår av mjölk eller ägg, då de används som klarningsmedel. Men är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen.
  • Tanniner: Druvskalen och fatlagringen sägs kunna framkalla migrän. Men en ännu vanligare orsak är förstås alkoholen i sig.
  • Jäst: Alkoholhaltiga drycker jäser, och jästen kan framkalla överkänslighetsreaktion. Det gäller öl med jästfällning, som hefeweizen, och viner som inte klarnats.

Källa: Systembolaget

Text Linda Newnham Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php