Tournedos med tryffel och madeirasås
Lagat. En lyxig rätt som passar bra på nyårsafton eller andra festliga tillfällen.
Lagat. En lyxig rätt som passar bra på nyårsafton eller andra festliga tillfällen.
4 mittbitar av oxfilé, ca 200 g/st
mjölkfritt margarin eller olja till stekning
tryffel, tunna skivor, minst ett par per portion men gärna mer
mjölkfritt margarin
Sås
2 schalottenlökar, hackade
1 vitlöksklyfta, fint strimlad
1 morot, skalad och skuren i små bitar
cirka 50 g rotselleri, skalad och skuren i små bitar
1 msk matolja
1 msk tomatpurè
en nypa socker
3 dl madeira
1 dl vatten
2 msk koncentrerad oxfond
eventuellt lite maizena
salt och svartpeppar
Fräs löksorter med morot och selleri i matolja i en tjockbottnad kastrull i cirka fem minuter. Rör ner tomatpuré och en nypa socker och slå sedan över vin, vatten och fond. Låt såsen långsamt reducera i cirka 20 minuter. Sila såsen, red av den med maizena om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Stek oxfiléerna i matfett i stekpanna med medelhög värme i cirka 45 minuter på varje sida tills oxfilén är lätt röd/rosa i mitten. Lägg på serveringstallrik, ringla över madeirasås och hyvla över lite tryffel. Servera med spenatslungade rostade jordärtskockor.